tiistai 31. toukokuuta 2011

2-vuotiaasta Aadasta

Aada täyttää huomenna 2-vuotta. Aadan tarkkaa syntymäpäiväähän on mahdotonta tietää, mutta 1.6. on merkitty Aadan synttäriksi kissan mukana tulleeseen rokotustodistukseen. Silkka eläinlääkärin arvaus siis, mutta pakkohan sitä synttäreitä on viettää, kun muillakin kissoilla on omansa. Pieni Aadan ylistyskirjoitus on siis synttäreiden kunniaksi paikallaan.

Aadan ensimmäinen joulu meillä

Aada on meidän kissoista se joka on tullut vähiten suunnittelemalla, jos niin voi sanoa. Aamos oli meidän ensimmäinen yhteinen kissa, ja oli sitä kissan ottamista mietitty varmaan yli vuosi ennen Aamoksen tuloa. Sijoituskissan eli Nannan ottamistakin olimme miettineet pitkään ja etsineet tietoa sijoituksista yleensä, ennen kuin Nannasta edes kasvattajalle soitettiin. Aadasta puolestaan kuulin ja luin sattumalta, uutta kotia etsivä löytökissa, jota vain menimme katsomaan kun huomattiin että Aamos tarvitsee kaverin. Ihastuimme Aadaan ja haimme kissan kotiin.

Aada tietää kuka on oikeasti paikan pomo, ilmeestähän sen jo näkee...

Aadahan on taustoiltaan kissa, jolla kaiken järjen mukaan pitäisi olla käytösongelmia. Löytökissa jonka pentuajasta voi sanoa varmuudella vain sen, ettei penturuokaa ja harkittua sosiaalistamista ainakaan tullut. Aadalla ei mennyt kaikki putkeen edes sen jälkeen kun eläinsuojeluyhdistys otti tytön huomiinsa. Aadan ensimmäinen koti palautti kissan yhdistykselle kovin nopeasti. Ennen meille tuloaan Aada on ollut siis ensin ensimmäisessä hyvin huonossa "kodissaan", sen jälkeen kotihoidossa, sitten ensimmäisessä oikeassa kodissa, sitten uudessä hätähoitokodissa ja sitten meillä. Kaikki tämä noin vuoden sisällä, että ihan putkeen tai kissaopaskirjojen suosittelemalla tavalla ei ole mennyt se pentu ja nuoruusaika.

Heti tultuaan Aada oli utelias luonne ja samalla haastava kuvattava.

Realistisesti Aada ei siis ollut mikään sellainen järkikissa ottaa omakseen, hirveästi stressiä elämän alussa ja ai niin, jos unohdin mainita, niin myös pientä hutipissailua huomattu aikaisemmissa kodeissa. Me olimme onneksi niin fiksuja (tai tyhmiä) että otimme Aadan kotiimme ja huomasimme että Aada on täydellinen ja vaivaton kissa. Huonosta alusta huolimatta Aadan ainoa käytös"ongelma" on epäilys vieraita kohtaan ja sekin vähenee kokoajan. Aada on myös aina meillä ollessaan käyttänyt vessaa täydellisesti.

Aada rakastaa tuttuja ihmisiä ja erityisesti ihmisten maharapsuja.

Ulkoisesti Aada ehkä herättää vähiten huomiota tässä kahden hyvin jännän näköisen kissan joukossa, mutta Aadan oma persoonallisuus tekee siitä meidän söpöimmän kissan. Nanna on kaunis, Aamos on uljas, mutta Aada on ehdottomasti söpöin, eikä edes vain ulkoisesti, vaan söpöys tulee läpi Aadan käyttäytymisessä. Ikävä sinänsä etteivät muut ihmiset näe vieraspelon takia aina tätä söpöyttä, mutta onneksi me näemme. Kun Aada on innoissaan, tyttö heittäytyy maahan kierimään, aamuisin Aada tulee puskemaan hereille (ei ikinä ennen herätyskellon soimista, koska Aada on niin kiltti ettei herätä ihmisiä liian aikaisin). Aada on pieni suuri kissa, vaatii omistajaltaan vähän, mutta on hyvin persoonallinen ja suloinen mirri, kun Aadan oppii tuntemaan.

Joidenkin eläinten kanssa vain muodostuu side, ja minulla ja Aadalla on ollut sellainen alusta lähtien. Pystyn lukemaan Aadan reaktiot täydellisesti, tiedän aina ennen Aamosta että Aada on saanut tarpeekseen pesuhetkestä ja kohta tulee tassusta. Tiedän mitä Aada tarkoittaa jokaisella äänellään, olisi se sitten tervehdys tai leikkikäsky. Aada on myös siitä poikkeuksellinen arkajalkakissa, että se rauhoittuu syliini. Yleensähän todella säikähtyneet kissat pelkäävät jopa tuttuja ihmisiä, kun ovat siinä kaikkein pelokkaimmassa tilassa. Mutta oli tilanne mikä tahansa ja kuinka pelottava, Aada ei raavi, rimpuile tai pure sylissäni, on vaan ja tunkee pään kainaloon. Jopa eläinlääkärissä tai täydessä junassa.

Joskus elämässä voi vähän jänskättää pikku tyttökisuja...

Onneksi reippaalla asenteella ja määrätietoisella askelluksella pääsee pitkälle, vaikka vähän jännittääkin välillä.


Ja kaikkeen mitä ihminen viihdykkeeksi keksii, Aada vastaa innokkuudella, oli se sitten uusi kissanminttulelu tai temppukoulutus. Jos Aada saa huomiota, se vain rakastaa ihmistä enemmän. Toivon että Aada elää mahdollisimman paljon vanhemmaksi kuin kaksivuotiaaksi, sillä Aadan luonne kehittyy ja muuttuu kokoajan, erityisesti rohkeammaksi. Jo nyt Aadeli on meidän reippain ulkoilija. Aada on esimerkki siitä että vaikka eläimen hankkimista pitää tietysti aina miettiä tarkkaan, joskus kannattaa ottaa riski, koska voi saada sellaisen kissan kuin Aada.

Ja Arka-Aada on lähes kadonnut reippaan ja naapuruston koirille aidan nokalta uhittelevan Aadan tieltä. Varokaa pikku-piskit, Aada on saapunut kortteliinne...


13 kommenttia:

 1. Paljon onnea Aadalle täältä uudelta lukijalta! :) Mulla on myös hyviä kokemuksia löytökissoista (eikä vähintään tuon oman Jasperin ansiosta), joten voin kyllä yhtyä tuohon, että niille kannallaa antaa mahdollisuus.

  VastaaPoista
 2. Tervetuloa ja kiitos. Jasper vaikuttaa kyllä kans oikein mainiolta tyypiltä...

  VastaaPoista
 3. Voi nyyh, Aada kuulostaa juuri sellaiselta kissalta mitä Mito oli minulle.

  Paljon onnea Aada! Ja pitkää ikää :)

  VastaaPoista
 4. Onnea Aada - ja minusta se on myös hyvin kaunis kissa! Eri tavalla kuin Aamos ja Nanna, mutta kaunis yhtä kaikki!

  VastaaPoista
 5. Onnea Aadalle! En minä sitä kyllä luokittelisi enää millään tavalla ujojen kissojen sarjaan. Se on ehkä aluksi vähän varautunut, mutta sehän on vaan järkevää kissan toimintaa. Minunkin mielestäni Aada on kaunis. Se näyttää juuri siltä miltä kunnon maatiaiskissan kuuluukin näyttää. Ja tuo selkämohikaani on kyllä ihan huippu!!!

  VastaaPoista
 6. Tervetuloo meitin lokiin syntskäbileisiin!

  VastaaPoista
 7. Nii juu ja onnee sullekin kaunokainen! <3

  VastaaPoista
 8. Aada vaikuttaa persoonaltaan hyvin samanlaiselta kuin Lea. Ja Leahan on juuri tuollainen ihana mussukka joka on vähän arka, mutta rakastaa omaa ihmistään ehdoitta.

  Onnittelut niin Aada neidille syntymäpäivän johdosta, kuin omistajallekin ihanan kissan seurasta <3

  VastaaPoista
 9. Meidän punkkari mohikaaneineen kittää, ja ihminen kans :) Hyvä että kaikki on samaa mieltä että Aada on nätti ja täydellinen kisu.

  VastaaPoista
 10. Paljon onnee Aadalle ja paljon onnee teille Aadasta! Mä tiiän kans, millaista on kun on ekana huono koti ja sit avsta hyvä koti, siinä voi pieni tyttökisu tulla araksi. Mut lopulta kaikki järjestyy, kuten on järjestynyt teilläkin! Ihkuu!

  VastaaPoista