perjantai 17. kesäkuuta 2011

Kissojen vesiautomaatti, kuukauden turhake?

Nyt kun kissojen juomalähde on ollut Aadan synttäreistä lähtien käytössä, on aika miettiä mitä sitä taas tuli ostettua... Kissojen juomalähdehän on siitä jännä keksintö, että se yhdistää useita, yhdessä mahdollisesti katastrofaalisia asioita, eli kissan, sähkön ja veden. Meillähän on laaja kotivakuutus, mutta ennen kuin tungin töpselin seinään, mietin hetken onko olemassa vakuutusta, joka suostuu korvaaman niin nerokkaan keksinnön kuin kissojen juomalähteen vahingot.

Kuten kuvasta huomaa, ikinä ei läikytetä vettä lähteestä pois pikku tassuilla (eipä...)

Ennen kuin tutustuin tarkemmin kissojen maailmaan, pidin lähdettä vähän hömppänä. Luettuani artikkeleita kissojen terveydestä tajusin, että pissavaivat ovat kissoilla todella yleisiä ja ikäviä, ja lähde voisi olla yksi keino saada kissa juomaan enemmän, ja sillä tavalla ehkäistä mahdollisia sairauksia. Meillä on myös yksi kissa, joka rakastaa vedelle läträämistä eli Aada, joten ajattelin että jos kissat eivät juo lähteestä, ainakin Aadalla on varmasti kissaa miellyttävä (kallis) uusi lelu.

Jos ei halua juoda nopeasti liikkuvaa vettä kuvusta, voi juoda myös tuosta astiaosasta, Aada demonstroi...

Päädyimme ostamaan Zooplussan fi-puolella myytävän Hagen cat it -lähteen yhdestä syystä. Se oli halvin. Tarjouksessa alle kolmekymppiä. Myöhemmin selvisi että halvalla saa halpaa, eli lähde ei ehkä ole sieltä laadukkaimmasta päästä. Laite on helppo koota, mutta vesi on vaikea saada virtaamaan tasaisesti, eikä kone ole mitenkään näppärä pestä. Laite vetää kyllä kolme litraa vettä, mutta on toisaalta järjettömän kömpelö ja suuri. Englantirajoitteisille tiedoksi, Zooplussan lähteissä on käyttöohjeet vain tietyillä Euroopan kielillä, joista suomi ei ole yksi... Eikö se ole jokin laki, että ohjeet pitäisi olla suomeksi myyvässä kaupassa suomeksi? No itseäni tuo ei sillä tavalla haitannut, oppipa ainakin vesipumppusanastoa englanniksi laitetta kootessa. Tosin kaikkea oleellista ei edes kerrota ohjeissa. Esim. se vesimäärä joka neuvotaan kupuun laittamaan ei riitä, itse jouduin lisäämään lasilla vettä pumppuun kun se oli jo päällä, jottei kone pitäisi aivan järkyttävää ääntä.

Tosin Aadan mielestä kaikkein hauskinta on juoda juuri siitä kuvusta...

Meillä Aadan juominen on lähes tuplaantunut lähteen hankinnan jälkeen, Aada tykkää aivan järjettömästi nuoleskella lähteen kuvun vesipintoja. Nanna juo jonkin verran lähteestä, mutta lähinnä uittaa tassuaan, on sekin toisaalta yksi tapa saada vettä elimistöön. Aamos ei vieläkään tule metriä lähemmäksi lähdettä, mikä on harmi, koska helteillä pitkäkarvaisempi Aamos on meidän kissoista kärsivimmän näköinen.

Yksi ongelma lähteen kanssa on että kun se ei ole keittiössä ruokakuppien vieressä, Aamos ei totu siihen ja ala juomaan ohimennen. Tulvimisvaaran takia pidän lähdettä kylppärissä, jossa Aamos ei oikeastaan vietä aikaa. Jos keittiössä ei olisi parkettia, ja en pelkäisi tulvimista, kissat saisivat lähteestä ehkä enemmän irti. Olen kyllä ihmetellyt uskaltaako kukaan pitää näitä keittiössä, vai olenko itse vain ylivarovainen. Itse vaan olen varma että jos jätän lähteen keittiöön, siinä on tunnin sisällä pari leluhiirtä tukkimassa mekanismia ja puolet vedestä tulvinut parketille. Keittiön vesikupit kun ovat perinteisesti olleet meillä niitä kissojen lelujen puhdistuspaikkoja. Kissojen mielestä siis. Jos ei halua lähdettä ostaa, samankaltaisen vesileikin saa kissalle kyllä halvemmallakin, vaikka laittamalla leluja vesisaaviin. Vesikissoille tämä on kyllä silti ehdoton vempain, ainakin Aadan mielestä.

Välillä on Aadasta kivaa vain makoilla kylppärin matolla ja tarkkailla veden virtaamista. Zen-kissa.

Monet ovat ihmetelleet laitteen hygieenisyyttä, vettähän ei yleensä ihmiset näissä laitteissa vaihda kuin noin kerran viikossa. Itse olen bakteerikammoinen monessa asiassa, mutta hysteriaa kissojen vedestä en ymmärrä, kyllähän ulkoilevatkin kissat tykkäävät eniten juoda juuri seisonutta vettä ties mistä lätäköistä. Pestyssä lähteessä filtterin läpi virtaavan veden ei pitäisi kissaa sairastuttaa, jos laitteen pesee ja veden vaihtaa kerran viikossa. Tavallista vettä meillä on tietenkin yhä tarjolla ympäri asuntoa, mutta Aada on oikeastaan siirtynyt enemmän vain lähdekissaksi. Nanna käyttää molempia vaihtoehtoja ja Aamos tietenkin vain niitä vesikippoja.

Aada viihtyy kauan lähteellä leikkien ja Nannakin tykkää sitä ihmetellä, joten en pitäisi lähdettä hukkaostoksena. Sekä Aadan että Nannan saa myös juomaan ihmisen pillin mukaan nykyään: jos lähde on puoli päivää pois päältä ja sen käynnistää tauon jälkeen, kumpikin tulevat innoissaan ryypylle. Aamos on tosin näyttänyt ettei vehje kaikille kissoille mene läpi. Lähde muuten pitää veden todella kylmänä, joten todennäköisesti meillä kissat juovat raikkaampaa ja kylmempää vettä kuin ihmiset aina helteiden aikaan...

9 kommenttia:

 1. Meillä uskalletaan Cat-It juomalähde jättää keittiön pöydälle. On melko tukeva malli ja koska siitä juodaan päältä, on roiskeiden määrä vähäisempi. Ronja tykkää lähteestä ja muut käyttävät sitä satunnaisesti. Melko yksilöllistä näyttää olevan siis näiden käyttöaste kissoilla...

  VastaaPoista
 2. No ehkä mekin uskalletaan se siirtää paremmalle paikalle jossain vaiheessa. Nyt näyttää olevan joku alkuihastus, hyvä ettei Aada ja Nanna ui lähteessä, niin paljon sen vieressä vettä räiskitään tassulla... Kun ne tosta vanhenee niin ehkä juomisestakin tulee sivistyneempää :)

  VastaaPoista
 3. Eipä ole tosiaankaan turha hankinta, jos sillä saa jopa kaksi kolmesta kissasta juomaan enemmän (tai ylipäätään juomaan). Toivottavasti Aamoskin tottuu lähteeseen tai hyödyntää edes muita nesteytyspisteitä :)

  VastaaPoista
 4. Ahaa Aada harrastaa edelleen hiirten hukuttamista ja veden kanssa läträämistä...Se oli kyllä kaikista hankalin ongelma mitä yritin ratkaista kun elivät mun makkarissa.En ole kyllä nähnyt noin vesihullua kissaa aiemmin ja mulla sentään ollut yli 64 kissaa kotihoidossa joten jotain vertailupohjaa mulla on ;).
  Yritin myös keksiä syitä siihen miksi Aada välillä hukutti kaikki lelut vesikuppiin ja välillä taas ei tehnyt sitä.Jos en ollut antanut tarpeeksi hellyyttä,hän oli liian kauan aktivoimatta tai yksin niin silloin oli välittömästi merkit ettei ole tyytyväinen.Kun korjasin virheeni pysyi lelutkin poissa kupista :D.Mä olin kirjaimellisesti ton prinsessan orja ja palvelija.
  Tää sun blogi on kyllä niiiin hauska lukea!;)

  -Nina-

  VastaaPoista
 5. Ella: Alamme pikkasen menettää toivoa Aamoksen kanssa, mutta pääasia että edes jostain vähän hörppii...

  Nina: Kiva että on mukavaa luettavaa, joo ei toi Aadan lelujen dippaus mitään pahaa ole, yleensä Aada osaa myös dipata niitä muovisia kestäviä leluja. Muutkin kissat taitaa tuota kyllä tehdä, mutta ei se meitä häiritse kun vähän vesikipossa pyörittävät... Ainoa vaan että turvallisuussyistä en halua että ne alkaa tuohon vesilaitteeseen niitä dipata, vois tulla tulva...

  VastaaPoista
 6. Aamos ei varmaan
  pidäkään vedestä suuremmassa mittakaavassa kun sitähän joutui pesemään aika usein sen sienen aikaan, pesu suoritettiin lasten ammeessa pääasiassa siksi että eristyshuoneessa ei ollut suihkua, kerran kannoin sen kylppäriin mutta ei siitä mitään tullut yksin pidellessä kun pelkäsi sitä suihkun kovaa ääntä..Jos tuo allas on sen mielestä jo niin iso että selkeä pulikointivaara on olemassa ja pulputus on sen herkissä korvissa vesiputous:) Ei joka kissaa kyllä olisi pesty niinkuin Aamosta sai pestä.

  VastaaPoista
 7. Harmittaa vaan kovasti Aamoksen takia, kun noi pahimmat helteet selvästi väsyttivät sitä... Aamos oli ihan naattina, kun meillä oli sisällä niin kuuma. Ei voi mitään, pitää yrittää saada vesi kissaan muilla keinoilla...

  VastaaPoista
 8. Pitääpä joskus harkita tuollaista vesilähdettä... meilläkin muuten yksi kissoista hukuttaa leluja vesikuppiin tai vaihtoehtoisesti kierittelee ne ruokakupissa - joskus molempia...

  VastaaPoista
 9. Iik, meillä on ollut toistaiseksi vain vesi, kiva jos nää ton kekkaa kans, sitten saa putsata raksumössöä leluhiiristä... Kyllä tuossa vesilähteessä on puolensa, lisää hommaa se kyllä on tuonut kun pitää ottaa osat irti ja pestä ne kohtuu säännöllisesti. Nyt ostaisin ehkä helpommin huollettavan laitteen...

  VastaaPoista