perjantai 8. heinäkuuta 2011

Arvostelupaperi-mysteeri ja kissanäyttelyistä

Täällä lomalla on ollut aikaa tehdä asioita joita suunnitteli tekevänsä joskus ja sitten unohti ne. Nannan ensimmäisestä näyttelystä on vasta, kröhöm vähäsen aikaa, joten nyt on hyvä aika julkaista arvosteluseteli.

Vaikka ihmiset eivät aina muuten täydellisiä kissanomistajia olekaan, toisella eli minulla on erikoinen taito, josta on varmasti hyötyä näyttelyissä käydessä: osaan lukea nopeasti ja helposti sekä sekavaa käsialaa että vanhaa kaunoa. Työni takia luen milloin mitäkin harakanvarpaita ja sekä äitini että mummoni kirjoittavat yhä järkyttävän vanhaa kaunoa, jota vaan on pakko ymmärtää kun kumpikaan ei ala käsialaansa muuttamaan (olettaisin, en ole kysynyt jos ne muuttaisi...). Niille jotka eivät ole kissaansa näyttelyissä käyttäneet tiedoksi: kissa saa tuomarilta arvostelusetelin, johon on kehuttu tai kritisoitu kissan ulkomuotoa ja nopeasti kirjoitettu paperi on yleensä aika vaikeaselkoinen luettava. Upeine erikoistaitoineni tämänhän ei pitäisi minulle olla ongelma...

Tekstin kuvat ovat Nannan paneelidebyytistä ja Tampereen näyttelyssä kuvanneen Tessan ottamia

Yllätys olikin Tampereen näyttelyssä suuri, kun edes nämä erinomaiset käsialalukutaidot eivät pelastaneet. Ehkä osa lappusen tekstistä kuuluukin jäädä mysteeriksi, miksi ihmiset muuten jaksaisivat käydä saman kissan kanssa näyttelyissä. Pieni arvoitus jää ihmisen mieleen, että minkälaiset ne kissan korvat nyt sitten ovatkaan, pakko mennä uudestaan.


Itse sain taitoineni suurimman osan setelistä silti luettua, sitten kiikutin kissan arvostelun vanhaa koukeroista kaunoa kirjoittavalle äidilleni, johan pitäisi puolalaisen miekkosen englantikoukerot selvetä. Setelin on nyt siis lukenut kaksi ihmistä, kumpikin kaunolla kirjoittavia, kummallakin englanti työkielenä sekä kyseisestä aineesta opinnot takana ja toisella vieläpä puolan alkeista tiedot, jos se auttaisi puolalaisen tuomarin tekstiä lukiessa. Tulos: kolme kohtaa yhä epäselviä. Normaali ihminen luovuttaisi tässä vaiheessa, Nanna on nätti ja oli silloin joskus tuomarin paras, mitä parilla sanalla väliä. Minä en luovuta, vaan kysyn jos joku blogin lukijoista osaa auttaa. Ehkä nuo pari sanaa ovat jotain näyttelykoodia joten joku näyttelykonkari ehkä saisi ne selville, tai joku muu joka tykkää lukea harakanvarpaita.


Selviä kohtia olivat seuraavat:

Tyyppi: Ex (eli excellent) harmonious, elegant built baby-girl.
Pää: Ex wedge form with long and almost jotain jotain, Top can be higher 
(eli varmaan tarkoittaa should-apuverbiä (pitäisi) can-verbin sijaan, pää tuskin "voi" mitään, tollainen se nyt on...)
Silmät: Ex shape and colour, nice expression (?)
Korvat: Ex jotain jotain jotain good set-up and jotain
Turkki: Ex baby coat texture and length, ex colour and pattern, ex grooming
Häntä: Ex long
Kunto: Ex show condition
Yleisvaikutelma: sweet, JOTAIN MUTTA MITÄ girl
Arvostelutulos: EX 1

Eniten kiinnostaisi tuo yleisvaikutelman puuttuva sana, mutta tottakai olisi kiva tietää myös kokonaan pää ja korvat kohtakin. Vai kuuluuko juuri tuon verran jäädä mysteeriksi arvostelusta?Näyttelypäivän parhaat naurut tuli ex grooming kohdasta, mehän unohdettiin vahingossa harjakin kotiin, joten Nannan turkista pyyhittiin isoimmat pölyt kädellä ennen tuomarille menoa. Ja silti tuli erinomaista eli ex grooming turkinhoidosta. Onneksi hommattiin itämainen pitkäkarva, eikä kissarotua jonka turkille jotain pitäisi enemmänkin tehdä. Pitkäkarvaista kotona pysyttelevää valkoista kotikissa Aamosta pestään ja harjataan huomattavasti useammin kuin meidän näyttelykissaa, heh.

Vaikka juostiin kuin päättömät kanat koko näyttelyn ajan, näyttelytoiminnasta jäi kyllä ihan positiivinen kuva. Meille tosin sattui todella kiva tuomarikin, joten ehkä se lisäsi hyvää vaikutelmaa. Olenkin ollut yllättynyt, kun lähipiirin näyttelyennakkoluulot ovat nostaneet päätään ja näyttelyrusettejamme (jopa kahta) esitellessä on näyttelyt rinnastettu mm. eläinrääkkäykseen. Kissanäyttelyiden mielekkyydestä voi olla monta mieltä, mutta kyllä ne eläinrääkkääjät ovat ihan jossain muualla, valitettavasti. Näyttelyissä kaikki eläimet kuitenkin tarkastetaan eläinlääkärin toimesta ja vaikka tarkastus on nopea, niin kipeää tai muuten ongelmaista kissaa ei päästetä näyttelyyn. 

Kissathan eivät tunnetusti tee mitään mikä ei niitä huvita, joten sellaista kissaa jota ei voi käsitellä ei voi tuoda näyttelyyn. Tuomarinpöydällä ei mikä tahansa sähikäinen pysy... Sääntöjen mukaan aggressiivista kissaa ei arvostella ja joitain korttejakin jaellaan, joten kenenkään ei kannata tuoda kissaa joka todella inhoaa näyttelyitä paikan päälle. Itse seurasin vierestä, kun joku näyttelyn assareista meni kertomaan kissan omistajalle jonka kissa murisi kaikelle lähelle tulevalle, että pahalta näyttää, kissa protestoi vähän liikaa, joten vedäpä se näyttelystä ettei tule niitä kortteja, ja omistaja noudatti neuvoa. Eli kyllä systeemi pelaa. Jos kissa saisi päättää niin tottakai se viettäisi päivän syöden raksuja, mutta ei loppujen lopuksi aika harvana viikonloppuna näyttelyissä olevat kissat nyt mitään kidutuksen uhreja ole. Nannakin nukkui suurimman osan ajasta häkissä ja oli näyttelyn jälkeen huomattavasti pirteämpi kuin ihmisensä. Seuraavan kerran kun mennään näytelmiin, yritän saada setelit skannattua ja blogiin hivenen nopeammin...

9 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisia kirjaimia....mielestäni korvien kohdalla on EX jotain very good set up jotain. Jatkan tutkimista :)

  VastaaPoista
 2. Voiko loppu olla set up open? En kyllä tiedä kissanäyttelykielestä mitään, mutta...

  VastaaPoista
 3. Ääh. Ei tästä nyt mitään tule, mutta voisiko yleisvaikutelman tuntematon sana tulla sanasta shy?

  VastaaPoista
 4. Kiitos, korvat kyllä vois olla noin. Itselläkin tuli mieleen että voisi olla shy, koska Nanna ei ollut ihan niin itämainen riiviö kuin yleensä, mutta voiko shy olla noin pitkästi kirjoitettu!! Kiitos paljon avusta :)

  VastaaPoista
 5. Niin, itselle tuli mieleen sana shyish, mutta se se ei voi olla :)

  VastaaPoista
 6. ex almost straight profile olen lukevinani ja korvat ex size very good setup - olisi pitänyt olla kuuntelemassa Puolan sedän arviota niin osaisin paremmin tulkata ;)

  VastaaPoista
 7. Ääneen puolan setä kritisoi enemmän vaan että pää nousi jotenkin väärin jostain kohtaan, mutta muuten tuli kehuja lähes kaikesta.

  VastaaPoista
 8. Jee! Nyt puuttuu lähinnä se vika sana, jolle ole jotain ujoudesta...

  VastaaPoista
 9. En kyllä keksinyt tuota yleisvaikutelman puuttuvaa sanaa, mut joku "slugdug" tai "shugdug" -tapainen se mun mielestä on... Tuleeko jollekulle mieleen noista joku ihan oikea sana?

  VastaaPoista