keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Kissat ja kissanpedit

Meillä on useita kissojen pesiä ja ne ovat kaikki käytössä. Kun niitä osteltiin, kuulin jatkuvasti että mitä sä nyt tollasia ostelet, eihän kissat ikinä käytä niitä varten hankittuja petejä. Olen oppinut (kissojen avustamana) että tottakai pesiä käytetään, ihmiset vaan usein mokailee ja laittaa ne pedit väärään paikkaan. No hello, eihän kissa silloin voi petiään käyttää, jos se on ihan väärässä paikassa. Miten sen pedin sitten saa oikeaan paikkaan? No kokeilemalla tietenkin. Varmin tapa on laittaa peti keskeiselle paikalle, ehkäpä olkkarin lattialle tai muualle sellaiselle paikalle asunnossa, että kaikki varmasti näkevät ja kissa näkee pedistä kaikki. Ihminen saattaa törmäillä petiin useasti kun se on keskellä lattiaa, mutta kissa on tyytyväinen...

Aada esittelee onnistunutta petisijoitusta. Muikea ilme vahvistaa ihmisen onnistuneen.

Jos tämä ei toimi, kissa ehkä yrittää kommunikoida että haluaa petinsä korkeammalle, tässä meidän pajumökki ikkunalaudan ja sohvan päälle aseteltuna.

Kelpaa mökkihöperölle Aamokselle.

Jos mikään muu ei auta, pitää käyttää mielikuvistusta. Aina on jänniä paikkoja mihin pesän voi tyrkätä. Meillä laitettiin jonkin aikaa sitten lisää oleilumahdollisuuksia kiipeilypuuhun tunkemalla tikashylly puun viereen. Siihen laitettiin myös peti, kokeiluluonteisesti jos kissoille kelpaisi. 

Kelpasi, Aamos on toisen kerroksen väkeä.

Toinen kissanpeteihin liittyvä myytti on, ettei niille nyt kallista ainakaan kannata ostaa. Niin no, kyllä meillä on halvatkin pedit hyvin kelvanneet, kuten tämä 10 tai 15 euroa maksanut peti:


Mutta ylivoimaisesti suosituin on juuri se kallein ratkaisu, eli catmax-kiipeilypuun ylätaso nimeltä pilvilinna. Kissat ovat varmasti järkyttyneitä siitä että meillä on näitä vain yksi. Onneksi paikasta kinastellaan vain noin kerran viikossa, yleensä pilvilinnan torkkuvuorot jaetaan sopuisasti.


Pedin voi tottakai tehdä ihan ilmaiseksikin, meillä on suosittu kierrätyspeti vanhassa matkalaukussa, joka on vain pehmustettu sisältä. Välillä kissat käyttävät myös itse mielikuvitusta petien etsimisessä, samassa ekologisessa kierrätyshengessä:

Aamos esittelee: entinen kukkateline, nykyinen kissanpeti.

Aada esittelee: entinen kissanpentujen leikkipiilo, nykyinen Aadan riippumatto.

Tottakai ilmiselvää on että kissat pitävät omistajat varpaillaan: suosikkipeti voi joskus jäädä ilman nukkujaa. Se on vain kissan tapa sanoa että olisiko taas aika siirtää peti vähän jänskempään paikkaan... Ihmiset täytyy pitää varpaillaan. Vierivä kivi ei sammaloidu ja niin edelleen.

Joka tapauksessa kissanpeti siis on harvoin hukkahankinta. Meillä kissat selvästi tykkäävät siitä että on oman hajuisia ja vain kissoille tarkoitettuja rauhallisia torkkupaikkoja vähän eri paikoissa asuntoa. Ja niin joo, jos joku ihmettelee miksi Nannasta on niin vähän kissanpedissä nukkumiskuvia, johtuu se siitä että Nannan nukkumapaikka on vain silloin tällöin kissapeti, yleensä Nanna ottaa torkut ihmisen sylissä jos ihminen vain on kotona. Pedeissä nukutaan Nannan mielestä vain silloin kun syliä ei ole saatavilla...

11 kommenttia:

 1. Hienoja petejä! Ja ERITYISEN hienot esittelijät!

  VastaaPoista
 2. Valtavan ihania petejä! Pitäis ittekki hommata, nykyään kissat on vaan sängyn valtaajia :)

  VastaaPoista
 3. Naukulan Mamma: Kiitos, nää on tällaisia sänkymalleja kaikki :)

  Virpi: Kummasti kyllä näilläkin riittää torkkuaikaa valtaa myös sänky aina silloin tällöin. Vaikka petejä on, niin pakko silti yöksi päästä ihmisten kanssa nukkumaan :D

  VastaaPoista
 4. Meilläkin on huomattu, että sijoittelu, sijoittelu ja sijoittelu. Uusin oikein pehmoinen peti ei kelvannut aikaisemmin, mutta sen siirtäminen tietokoneen näytön taakse toi nukkujia. Ei siinä kauhean usein nukuta (kun niitä hyviä paikkoja on muuallakin), mutta välillä sinne kömpii kissa näyttämään uber söpöltä.

  "Kukkahyllyyn" pedin laittaminen voisi kyllä toimia meillä myös. Nytkin siellä on kissa unilla ilman pehmusteita.

  VastaaPoista
 5. KittyCatCat: Vähän niinkuin kiinteistömarkkinoilla siis, suosio määräytyy sijainnin perusteella, location, location, location...

  VastaaPoista
 6. Kaikki hienoja petejä mutta mun sydän sykähti erityisesti Aamoksen esittelemälle pajulinnalle (ei noin komeaa rakennelmaa voi sanoa mökiksi?!). Ihana!!

  En edes kysy, mistä noita saa kun ei meille mahdu. Eieiei. ;)

  Jokaisessa mahdollisessa ja mahdottomassa paikassa on jo kissanpeti, muutama ajelehtii paikasta toiseen ja raapimatynnyrikin matkaa parhaillaan Saksanmaalta tähän suuntaan. Juu, ei sekään meille mahdu mutta kun zooplus-pisteillä sai niin olihan se pakko ottaa. Pikkukissoja odottamaan. ;) <3

  VastaaPoista
 7. H: Ei hätää, tuo on jo loppu ja oli Anttilasta. :D (Ei sitä ikinä tiedä tietenkään jos tulee taas joskus valikoimaan...) Toi on kyllä kiva kun sitä voi raapiakin.

  Raapimatynnyrihän on joka kissakodin pakkohankinta, Meilkin on :D Ja sekin on käytössä, kissat tykkää kun sinne voi mennä piiloon ja on isompi raapima-ala kuin pelkässä puussa... Pennutkin varmasti tykkäävät kun se on mainio tappelu- ja painipaikka. Hyvä on kaveria läpsiä eri koloista.

  Ihana että muutkin hamstraa kissapetejä :P

  VastaaPoista
 8. Hei meilläkin on vahingossa tänään kissanpetijuttu, tai siis EI-kissanpeti :-))

  Teil on kyl vähän värikkäämpi tarina, ja inhormatiivisempi.

  VastaaPoista
 9. Pedit on pinnalla siis :D Me ollaan joo tällaisia invormaatikkoja.

  VastaaPoista
 10. Mulla on vain Lissu-muori ja silti nukkumispaikkoja on yhdellä kissalla yhteensä 7kpl siis ihan omia+koiran peti+että ajoittain nukkuu mun sylissä,mun vieressä sohvalla ja sängyllä,lattiamatolla ja joskus pahvilaatikonpohjalla löytynyt uninen kissamuori ;).
  Lissulle kelpaa todella monia eri nukkumispaikkoja mutta kaikista tärkeintä vanhan kissan kolotukseen pehmeä&lämmin peti eli ihan fleece pitää olla.Ja joululahjaksi tulossa Back on trackin minipeti muorille.Miten niin hemmoteltu?!?;)
  Just sen takia kun Lissu tykkää liiankin hyvin varastaa Hanin ISOT pedit itselleen niin Hanillakin on kolme petiä ettei jää ilman kun muori yöllä varastaa sen kaikista parhain pedin...

  Terkuin Nina&Lissu-muori

  VastaaPoista
 11. Mielenkiintoinen toi back on track peti, en ollut aikaisemmin kuullutkaan, mutta varmasti täydellinen vähän vanhemmille kissoille...

  VastaaPoista