maanantai 17. lokakuuta 2011

Maanantain marinat

Asioita ja tositarinoita jotka ärsyttävät kissamaailmassa, ja kumma kyllä yksikään asia ei liity kissoihin. Aika moni taas ihmisiin, eipä tullut yllätyksenä.

1. Miksi aina kun menee eläinlääkäriin, siellä yritetään tuputtaa jokaikiseen vaivaan eläinlääkärissä myytävää raksua. Mitä perskuleen ihmeraksuja siellä oikein myydään, kun kaiken parantavat. (Ja joo, lääkeruoka on erikseen, mutta kun ne tuputtaa jokaikisen käynnin yhteydessä sitä safkaansa, vaikka kuinka yrittää sanoa että kiitti mutta me syödään jo ihan hyvin ja laadukkaasti, kissat ainakin!)

2. Miksi niin monet pissavaivaisen kissan ihmiset yhä vaan käyttävät sitä pellettiänsä, vaikka kissa aina vaan pissii vääriin paikkoihin? Hei hello, mikäköhän ois syynä... No voiskohan se olla se kissan aavikkohistorian kannalta täysin epälooginen pissa-alusta!

3. Miksi niin monet meillä vierailevat jankkaavat että Aamos on varmaan joku mainekuuni, sellainen norssi tai sellainen siperiasta tullut kissa, ainakin puoliks on pakko olla eikö niin, ja saittepa halvalla melkein rotukissan! Aamos on Aamos, ei mitään puoliksi, vaan ihan kokonainen ja täydellinen Aamos, jonka arvoa ei mitata rahassa. Nih!

4. Miksi kun jollain katoaa vapaasti ulkoileva kissa, ja sitä pahoittelee ja kommentoi samalla hienovaraisesti että kissat kannattaa pitää kiinni jos ne noin huonosti pihassa pysyy, ne oman kissansa kadottaneet puree pään irti. Kuvainnollisesti. Ja sit ne tyypit hommaa uusia kissoja, jotka taas kulkevat vapaana ja katoavat, ja vuodesta toiseen sama toistuu...

5. Miksi aina kun kissa tekee jotain "väärin", vaikkapa raapii sohvaa, huutaa öisin, on oma aktiivinen itsensä, ihmiset valittaa siitä kissasta, eivätkä tajua että monen kissan käyttäytyminen on aikalailla kiinni siitä mitä se ihminen tekee.


Tulipa taas valitusta. No törmäsin tällaisiin netissä, ehkä valitusfiilis johtuu siitä:

Softpaws, muovikuoret kissasi kynsiin, näitä mainostetaan että ovat "inhimillinen vaihtoehto" kissan kynsien kirurgiselle poistolle... Saa oikein eri väreissäkin. Ja glitterinä. Toivottavasti eivät tule ikinä Suomeen. 

Joku amerikkalaisen sisustusblogin pitäjä kehui näitä ja aikoi hommata kissoilleen keltaiset että sopivat katit makkarin sisustukseen. Siis hyvä sylvi, mitä jos sille kissalle hommaa raapimispuita ja opettaa raapimaan niitä, ja valitsee huonekalut mahdollisimman vähän raapimiseen houkuttelevasta kankaasta, eikös se olisi kissalle kivempi kuin muovikuoret kynsissä... Maailma on täynnä ihan ihmetyyppejä, onneksi kissat ovat sentään täydellisiä (lähes aina). Valitusvapaampaa viikkoa kaikille!

19 kommenttia:

 1. Muovikuoret! o_O Älytöntä.

  Hyvä kirjoitus ja täyttä asiaa. Samoja juttuja sitä tulee itsekin mietittyä, myöskin tuota hiekka-asiaa nyt kun on osunut omalle kohdalle.

  VastaaPoista
 2. Olen myös minä kuullut noista muovikynsistä ja toinen yhtä naurettava asia on koirien turkkien värjääminen. Raivostuttaa ihmisten tapa muokata lemmikkejään vain muodin tai omien tarpeidensa mukaan. Jos lemmikin ottaa, niin pitäisi kunnioittaa luonnon luomaa!

  VastaaPoista
 3. Juttaa: Kiitos, toi hiekkajuttu on kyllä välillä outo, esim. teillähän se tajuttiin vissiin heti, mutta itselläni on tuttu jonka kissa on kide/antibiootti kierteissä ja yhä vaan vuodesta toiseen käytetään sitä pellettiä, vaikka selvästi se on yksi taustatekijä kissan sairastamisessa... Ja noi muovikuoret tuli kyllä itselleni aika yllätyksenä, mutta ovat jo usassa kuulemma aika hitti...

  Marianne: Niinpä, kyllä kissan pitäisi kelvata ihan sellaisenaan. Onneksi kissoja ei sentään vielä värjäillä, mutta sitä odotellessa.

  VastaaPoista
 4. Mäkin olen kuullut noista muovikynsistä ja nähnyt yhden youtube meikkigurun kissalla sellaiset.

  On se kyllä ihme, kun hankitaan kissa ja sitten sen ei kuitenkaan anneta olla kissa. Ei saisi raapia, hyppiä, kiipeillä jne vaikka sellainen kissa on.

  Se on ikävää, kun moni "kissanystävä" ei kuitenkaan osaa huolehtia karvakavereistaan oikein vaan käyttää esim. jätemyllynä eikä tiedä yhtään miksi kissa voi pissiä väärään paikkaan.

  VastaaPoista
 5. Murmur, komppaan täältä ihan täysin.

  Kynsien muovikuorista tuli mieleen, että kuulin sivukorvalla Kes-Kississä yhden tuomarin sanovan, että ison rapakon takana laitettaisiin myös silikoni-implantteja esim. näyttelycoonien poskiin jos ne eivät muuten ole tarpeeksi coonimaiset??!

  *sanaton*

  VastaaPoista
 6. Kyllä tuollaisista aiheista sopiikin valittaa! Katsellessani uuden Kissa-Fani lehden kantta, kuvittelin, että kuvan kissan kynnet on lakattu. Ehkä niissä olikin muovikuoret?

  VastaaPoista
 7. Suurin osa ihmisistä on idareita. M.O.T.

  Onneks on kissoja :-)))

  VastaaPoista
 8. Samaa mieltä Zepan kanssa. Siispä sietääkin valittaa. Itse olen käärmeissäni aivan samoista asioista.

  5. kohdan kanssa etenkin tulee esiin kissan inhimillistäminen hyvinkin vahingollisella tavalla. Fiksukaan kissa ei "osoita mieltään" tai "halua kostaa" jostakin tapahtuneesta, vaikka mielelläänhän sen ihminen niin tulkitsee, kun ei halua itseään syyttää.

  VastaaPoista
 9. KittyCatCat: Itse törmäsin näihin ekaa kertaa, uskomatonta että ihmiset oikeasti jaksaa...

  H: Järkkyä! Onneksi suomen näyttelyskene taitaa olla vähän relampaa...

  Naukulan Mamma: No voi piru, toivoin että ne ei olis vielä suomessa. Ehkä se oli vaan lakkausta, täytyy käydä lehtihyllyllä kuikuilemassa... Toisaalta kyllä kissojen kynsienkin lakkaaminen aika älyvapaalta tuntuu..

  Zepa: Vähän oon out tässä nettikielessä, mun piti googlata toi M.O.T. :D Mut joo, onneksi on kissit.

  Ella: AArghh. Oon väsynyt selittämään tota että kissat ei osoita mieltään ja kosta, nykyään oon vaan hiljaa kun joku selittää kissansa protestoinnista...

  VastaaPoista
 10. Samoin kyllästyttää tuosta vääntäminen. Tuntuu olevan ihan turha selitellä, kuinka paljon helpompaa omakin elämä on, kun tyytyy vaan siihen, että moni ongelma on ihan omalla toiminnalla ratkaistavissa, eikä mikään mystinen tähtien asennosta riippuva kissaprotesti...

  3. kohdan "rotutietous" kyrsii myös, kuten maatiaisten dissailu yleensäkin. Ärsytyksellä on toki tekemistä myös rotumixien tehtailun ja paperittomien "rotukissojen" yms. järjettömän kissapahoinvointia lisäävän sekoilun kanssa.

  Kiitos muuten tästä kirjoituksesta. On kiva, kun voin valittaa saman otsikon alla! Suurin osa "normaaleista" ihmisistä ei ymmärrä yhtään, mistä näissäkin on aihetta hikeentyä :D

  VastaaPoista
 11. Ei mittään, valitus selvästi joskus kannattaa :) Tulee parempi mieli kun saa valitettua ihmisille jotka ymmärtää asian tärkeyden... Näistä jokaisesta kohdastahan olisi voinut valittaa koko postauksen verran, mutta säästän sen johonkin toiseen valituspäivään...

  VastaaPoista
 12. Mä luen Jenkkeihin painottuvan kissafoorumin juttuja ja vähän väliä tulee esiin kysymys, että pitäiskö kissan kynnet poistaa (declawing) vai ei. Se jos mikä on ihan käsittämätöntä.

  VastaaPoista
 13. Jäin miettimään noita tapoja estää kissaa kynsimästä. Sehän on yksi tapa kissalle merkata reviiriä, joten jos sen poistaa esim. leikkaamalla kynnet tai käyttämällä muovisuojia, kuinkakohan todennäköistä on että kissa alkaa merkata sillä epämiellyttävämmällä tavalla eli pissaamalla? Joka tapauksessa aika välinpitämätöntä kissan luonnollista käyttäytymistä kohtaan estää noin perustoiminto kuten kynsillä merkkaus...

  Onneksi tuo kynsien poisleikkaaminen kokonaan taitaa olla vaan usan ilmiöitä... Ja tietoisuus senkin vääryydestä toivottavasti kasvaa.

  VastaaPoista
 14. Mää niin komppaan! Meillä on kyllä pelletti käytössä, mutta jos ongelmia ilmenee vaihdan sen kyllä heti pois! Onneksi *kopkop* ainakaan vielä ei ongelmia ole ollut.

  Tuota rotukissa asiaa en tajua. Miksi jokaisessa kissassa pitäisi olla jotain rotua? Ja jos siinä onkin puolet rotukissaa niin eihän se silloin ole rotukissa, ei vaikka olisi molemmilta puolilta rotukissa, mutta paperit puuttuu.

  Viimesessä on kai pohjimmiltaan kyse eläimen inhimillistämisestä. Kissan oletetaan tajuavan asioita joita se ei kykene tajuamaan. Monet ihmiset odottavat lemmikeiltä mitä kummallisempia asioita ymmärtämättä ettei lemmikki ajattele kuten ihminen.

  Itse muuten lisäisin listaan ihmiset jotka väittävät, että löytökissa vain käveli heidän ovesta sisään ja he pitivät sen kun se nähtävästi rakastaa heitä. Vanhassa kodissa oli takulla jotain vikaa, eihän se kissa muuten heille olisi tullut ja jäänyt. Prk! Se on varastamista kun otat pihalta kissan omaksi!

  Enkä edes avaudu ennen luovutusikää otetuista pennuista. Niistä olen blogissa pauhannut monet kerrat. :D

  (Ja nyt toivon ettei kukaan täällä ole sortunut noihin...)

  VastaaPoista
 15. Lisäisin tähän vielä kohdan

  Miksi ihmiset joilla on vapaasti ulkoileva kissa syyllistävät sisäkissan omistajia? Heidän mukaan vain ulkoileva kissa voi elää onnellista "kissanelämää". Ja sisäkissanomistaja on häikäilemätön natsi joka estää kissaansa olemasta onnellinen. Nämä samat ihmiset itkevät sitten kadonneita kissojaan ja valittavat kun ohikuljat kiusaavat vapaana olevia kissoja.

  Vastuu kissasta on aina omistajalla ja on omistajan valinta antaako se vieraille ihmisille mahdollisuuden kiusata omaa kissaansa päästämällä sen vapaaksi valvomatta. En tokikaan hyväksy pihakissojen kiusausta missään muodossa, mutta se yleinen jeesustelu ärsyttää.

  VastaaPoista
 16. Mä ihmettelen myös tuota mitä L-L tuossa kirjoittaa. Eihän se kissa sisällä kärsi jos se on siihen tottunut, enemmän se kärsii jos se viskataan pihalle mikä voi olla sille pelottava paikka. En itse esim käsitä miten Anni aikanaan selvisi ulkona ennen kun se pääsi löytöeläintaloon sillä kun ensi kerran laskin se maalla ulos vapaana kissa kiljui viikon portailla, että pääsisi sisälle! :D

  Kissa voi toki selvitä ulkona, osata jopa väistellä autoja, mutta kun tuolla ulkona on paljon muitakin vaaroja! Suurin niistä on ihminen, niin ikävää kun se onkin. Et voi tietää kuka naapureistasi vihaa kissoja niin, että loukuttaa kissasi ja kuskaa sen jonnekin metsään kuolemaan tai levittää myrkkyä ruusupuskaansa jota kissasi maistaa ja kuolee. Eikö uutisissakin ole kerrottu ihan tarpeeksi monesta ammutusta kissasta jotka kyllä ihmeen kaupalla ovat selvinneet. Kuinka paljon on niitä jotka eivät selvinneet... Minusta on kerrassaan vastuutonta päästää kissa ulos alueella joka ei vapaaseen ulkoiluun sovellu.

  Itse päästän kissan ulos vapaana maalla, mutta me asummekin kilometrin päässä lähimmästä asfaltoidusta tiestä, naapurimme ovat läheisiä ja tiedämme ettei heillä ole mitään kissoja vastaan (heillä on itselläänkin kissoja). Pihapiirimme on pieni jossa on monia rakennuksia ja sitä ympäröi pellot eli kissat harvoin poistuvat pihasta sillä siinä on niille tarpeeksi tutkimista eikä kissa mielellään ylitä avointa peltoa. Aina ovat tulleet kun huudettu on, joten yli 20v kokemuksella voin sanoa etteivät juuri kauemmaksi mene. :) Olosuhteet suovat siis suojaisan ja turvallisen vapaan ulkoilun. Muualla pidänkin kissani sisällä tai kytkettynä, sillä en todellakaan halua jättää kissaani yhdenkään hullun armoille.

  Ugh, olen jälleen puhunut. :D

  VastaaPoista
 17. Mielestäni kissan kuuluu saada olla ulkona. Se on niin paljon onnellisempi niin. Kissaa ei ole luotu olemaan sisätiloissa, vaan se on vastoin sen luontoa. Ei eläintäkään voi omistaa. Inhoan sitä ajattelutapaa. Itselläni on kadonnut kissa, jonka annan vapaasti liikkua ulkona. Olen ihan rikki tapahtuneesta, mutta ainakin kissani on saanut liikkua onnellisesti vapaana.

  VastaaPoista
 18. ^Tuollaiseen voisi tietenkin aina kommentoida niin, että koskapa kissa ei kuulu alkuperäisenä tai edes tuontilajina Suomen luontoon, niin siinä tapauksessa kissaa ei kannattaisi välttämättä ottaa Suomessa ollenkaan. Kissa kuitenkin on aavikkoeläin lähtöjään, enkä kovin montaa aavikkoa ole Suomessa vielä nähnyt... Kissaa ei ole tarkoitettu selviämään yksinään esimerkiksi pakkasissa, joten ehkä edessä olisi kenties muutto ulkomaille?

  Mutta itse postaukseen...

  Voi järkytys noita kynsiä O.o''
  Ellalla oli tässä myös erittäin hyvä kirjoitus. Ei kissa ymmärrä kostavansa. Järkyttävää touhua tuollainen kynsien laittaminen.

  Asiallinen postaus!

  VastaaPoista
 19. Elina: Kiitos, on joo hyvin outo trendi...

  Liittyen tuohon vapaana ulkoiluun: nyt on ihan viime viikkoina ollut ihan järkkyjä uutisia siitä millaisissa kunnoissa on kissoja löydetty. Ei kyllä tulisi mieleenkään jättää omia kissoja hullujen armoille... Sisäkissan tylsyys tai tekemisen puute on tasan siitä ihmisestä kiinni. Meillä aktivoidaan kissoja just sen takia että ne eivät tylsistyisi ja saisivat toteuttaa kissamaista käyttäytymistä. Ja kyllähän nää uloskin pääsee, ei tosin ilman ihmistä narun päässä :)

  VastaaPoista