torstai 1. joulukuuta 2011

Kolmikon arvostelupaperit

Nyt kun viime näyttelystä tuli kolme paperia hieroglyfejä, en jaksa jokaista hirvittävän tarkkaan analysoida, tässä pääpiirteittäin tulkinnat. Nannan lappu ei tuonut kyllä tällä kertaa mitään uutta, samoja juttuja kuten ennenkin eli hyvä turkki ja kuvio, sekä elegantti kroppa, leuka voisi olla vahvempi, nuori kissa ja ei ole vielä "valmis". Vähän kiinnostaisi kyllä lukea muunkinlaisia lappuja välillä, joten toivottavasti Nannasta sitten tulee äkkiä valmis :D Vasta vuodenhan neiti kohta on, että ehkä vähän aikaa pitää vielä odottaa. Hirvittävän sirolta Nanna tuntui muihin saman rodun edustajiin verratessa, mutta kyllä Nanna ihan saman verran syö päivittäin kuin meidän iso kollimmekin, varmaan kiimailukin osan kaloreista sitten kuluttaa.

Kotikissoilla ei ole standardia kuten rotukissoilla, joten itseäni kyllä kiinnosti hirmuisesti että mitä ne tuomarit sitten keksivät sinne lappuihin kirjoittaa. Enimmäkseen se olikin kuvailevaa tekstiä, ja tuomarit tietenkin kiinnittivät paljon huomiota kissan yleiseen kuntoon, sekä luonteeseen. Ensimmäisenä Aadan paperi:


Aada sai kehuja lihaksikkaasta kropastaan ja painokin on just oikea. Pääkin oli excellent, sekä silmien kaunista vihreää väriä kehuttiin. Turkista en saanut alusta selvää, mutta sen pituutta kommentoitiin. Aadallahan on aika pitkä turkki, joten en tiedä oliko se sitten huono juttu lyhytkarvaisten seassa... Luonne oli sweet, eli suloinen, mutta vähän ujo. Kotikissat laitetaan tosiaan järjestykseen ja Aada tuli toiseksi lyhytkarvaisista naaraista. Ykköseksi Aadan sarjassa tullut kissa oli itseasiassa koko näyttelyn best in show kotikissa, joten huonolle ei hävitty...Aamoksen kropasta tuomari (eri kuin Aadalla muuten) tuntui tykkäävän todella paljon, lihakset ja rakenne kehuttiin. Pää oli mukavan pyöreä, profiili, korvat ja silmät excellenttiä. Yleisvaikutelma oli nice and beautiful boy. Ja sitten tullaankin siihen juttuun josta meillä on nyt kotonakin vitsiä väännetty, eli Aamoksen turkkiin. Sain tuomarilta aikamoiset haukut turkin kunnosta... Olin siis kyllä pessyt Aamoksen, mutta turkki olisi pitänyt kuulemma olla kuin pilvi, ja nyt se oli sitten vissiin kuin räntäpilvi tai jotain. Olin kyllä googlaillut pitkäturkkisten kissojen pesu-ohjeita, mutta niissä neuvottiin pesemään kissa kaksi kertaa shampoolla ja kerran hoitoaineella sekä föönaamaan ja se tuntui ihan överiltä, joten pesin Aamoksen vain kerran. Ei vissiin sit riittänyt. Aamoksen upean näyttelyuran tiellä on selvästikin laiska ihminen, joka ei TOD ala föönaamaan Aamosta. Aamos itseasiassa pelkää kovaäänisiä teknisiä puhaltavia laitteita imurista fööniin että aika kova siedättäminen olisi edessä, jos edes asiaa meinaisi harkita... Ja nyt kun ollaan harjoiteltu kynsien leikkuu ihan täydelliseksi, niin en jaksa heti aloittaa uutta treenattavaa toimenpidettä. Eikä föönaus ehkä niin tärkeää kuin kynsien leikkuu ole muutenkaan. Paitsi tuomareista.

Tiedän että kotikissojen arvostelu tuntuu olevan monelle kotikissaihmiselle vähän sellainen keskustelua aiheuttava juttu. Osa kotikissojen omistajista on sitä mieltä että tuomarit eivät tarpeeksi panosta arvosteluun, ja kun sitä standardia ei ole, arvostelu on välillä kuulemma vähän mitä sattuu. En tiedä oliko meillä sitten vaan poikkeuksellisen hyvät kotikissatuomarit vai tuuria matkassa, mutta itse olin tyytyväinen meidän kotikissojen arvosteluun (vaikka se perskuleen turkki harmittaa...) ja suoraan sanoen olin samaa mieltä tuomareiden päätöksien kanssa. Sinänsä hassua, koska välillä olen ihmetellyt niitä päätöksiä mitä Nannaa tuomaroineet ovat tehneet... Kotikissoja tuomaroineet sen sijaan tällä kertaa kyllä onnistuivat hyvin omasta mielestäni ainakin. Aada ansaitsi tulla toiseksi, koska sille hävinneet kilpakumppanit mm. sähisivät kun Aada taas esiintyi oikein kiltisti. Toisaalta ymmärrän hyvin ettei Aada päässyt paneelin, koska Aadan voittanut kissa oli todella paljon Aadaa rutinoituneempi ja rennompi kilpailija, ja oikein kaunisturkkinen kissaneiti. Aamoksen puolestaan kuului päästä paneeliin, mutta paneelissa Aamos ei enää ollut rohkea kuten perusarvostelussa, joten Aamoksen voittanut kissa oli kyllä voittonsa ansainnut.

Arvostelupapereistakin olen samaa mieltä tuomareiden kanssa,  erityisesti iloa tuotti että tuomaritkin huomasivat sen mitä kotonakin on pantu merkille: meidän kotikissoista on tullut poikkeuksellisen lihaksikkaita sisäkissoja. En tiedä onko kiittäminen lihapitoista barf-ruokavalioa vai Nannan personal trainer -palveluja, mutta kummatkin katit ovat hyvissä painoissa, näteissä turkeissa ja suoraan sanottuna yksiä lihaksikkaimpia kotikissoja joita itse olen livenä nähnyt. Aamos ja Aada olivat saaneet jo useita kuukautta laadukasta ruokaa hoitopaikoissaan ennen meille tuloa, mutta ovat ne kyllä entisestään kasvattaneet täällä meillä ollessaan lihaksia. Menipä taas omien kissojen kehumiseksi, mutta kun olen niin ylpeä meidän palleroista niin kai se on ihan sallittua.Nannalla oli sama tuomari kuin Aamoksella, mutta saan Nannan lapusta paljon huonommin selvää... Kroppa on elegant ja slender. Joku on päässä excellentiä, mutta leuka voisi olla vahvempi, silmien muotoa kehuttiin ja vaikka muu kissa ei valmis olekaan, silmien väri on kuulemma jo nyt erinomainen. Korvistakaan ei ollut moittimista, well-set apart. Turkkiahan Nannalta aina kehutaan, ja samalla tavalla nyttenkin, tabbyrinkulat menevät hienosti. Turkki ja häntäkin on excellentiä. Hännästä tuomari kommentoi humoristiseen sävyyn ihan vain ääneen pöydällä että on kuin norskilla. En sitten tiedä oliko tuo enää kehu, mutta komea se häntä nyt ainaskin on... Kuntokin on ex condition ja yleisvaikutelma nice little young, mutta taas se "ei ole vielä valmis". 

Kissojen arki on mennyt ihan tavallisesti näytelmien jälkeen. Välillä pidetään sellaiset rallit että petivaatteet lentelee ja sitten otetaan yhteistorkkuja samassa paikassa:

Aamoksen haaremi

Söpöilyä on ollut taas kyllä ihan kympillä, kaikista ei edes jaksa aina ottaa kuvaa, kun sitten saisi kameran kanssa aina heilua. Tässä esimerkki kohta vuoden täyttävästä Nannasta söpöilemässä kaverinsa kanssa:


7 kommenttia:

 1. En saa mitään selvää noista kaavakkeista, olen tosi huono tulkitsemaan käsialoja, varsinkin tollasia. Ja Nannalla kohta synttärit. Jee!

  VastaaPoista
 2. Ex high white blue harlequin olisin tosta Aadan lapusta lukevinani (turkki)...

  VastaaPoista
 3. Meitä ei saa kukaan arvostella, tai ihminen pistää nekkuun! NIIN.

  VastaaPoista
 4. A ja O: Juu synttäreiksi tosin taisin varata vahingossa eläinlääkäriajan (hups), mutta vuoden se kohta on. Vähä on mennyt aika nopeasti...

  Eve:Kiitos tulkinnasta :) Onkohan se suomeksi sitten hopea vai lila..

  M ja H: Meidän kissat sai niin hyvät arvostelut ettei tarttenut ketään pistää nekkuun :D

  VastaaPoista
 5. ^En ole Eve, mutta sininen se on suomeksi.

  VastaaPoista
 6. Juu tiedän siis että se on sininen, mutta luulin aina että Aada on hopea harlekiini...

  VastaaPoista
 7. Lähinnä siis mietin että väri on vähän mutkikkaampi kun Aadan karva on juuresta erivärinen...

  VastaaPoista