keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Sisustuspohdintaa kissaperheessä

Blogin päivitystahti on hieman kärsinyt, sillä meillä on ollut asunnon remontointi ja vaihtojuttuja niin paljon. Valitettavasti hauskoja kuvia kissoista ja laatikoista on aika vähän, koska muutto tehdään tässä ihan lähellä sijaitsevaan kämppään ja pikkuhiljaa niin että kissat stressaavat mahdollisimman vähän. Ja ihmiset myös, koska nyt saa ilman häiriöitä maalailla uudessa kämpässä. Ei tule tassukuvioita seinään, kun kissat odottelevat kaikessa rauhassa muuttoa vanhassa kämpässä. Kissoja ei tietenkään ole unohdettu uuden sisustuksen miettimisessä, Catmaxin ja toisen kiipeilypuun sijaintia uudessa asunnossa on jo pohdittu hartaasti. Jos Aamos osaisi puhua, se varmasti aivan maailman suurimpana lintufanina hyväksyisi myös meidän harkitsemat tapetit: Ken kiuruista kaunein ja Kiurujen yö (http://www.tapettitalo.fi/index.html):Olen myös ensimmäistä kertaa ikinä katsonut TV:n sisustus ja remontointiohjelmia, jos jottain ideaa tulis. Kahdessa ohjelmassa oli ihan kissaperhekin, joten tietenkin oletin että nyt tulee joku upea ammattilaisen keksimä kiipeilyseinä tai muu kissat hienosti huomioon ottava sisustusratkaisu, joka on silti tyylikäs. No kattia kanssa. Kakkosen Muuttohaukantie ohjelmassa päällystettiin uudestaan kissojen perus(ruma)kiipeilypuu jollain samanlaisella polyesterihelvetillä, kun ne on valmiiksi päällystetty. Toiselta ohjelmalta odotin paljon, koska maikkarin Tyylivarkaat vaikutti vähän erilaiselta sisustusohjelmalta. Ohjelmassa oli nainen, joka asui kissansa kanssa pienessa asunnossa. Mielestäni varsinkin yksiöissä ja muissa pienissä kämpissä pitäisi kissoille keksiä tilaa ylöspäin. No tämä kyseinen kissa otettiin huomioon laittamalla jotain sisustusviritystä ikkunan alle niin että katti näkee ulos ikkunasta. Jes, siitähän kissa onnelliseksi tulee kun tuollainen itsestäänselvyys tehdään... Aktivointi oli vissiin suunnitelmissa hoitaa muuten, sillä kyseiseen asuntoon tehtiin keittiöön avohyllyt, joille kasattiin kivaa sisustuslasia. Siinä kissa toisaalta saa mukavaa puuhaa, kun tiputtelee iittalat alas. En voi keksiä idioottimaisempaa ratkaisua kuin avohyllyt matalalla keittiössä, jos perheessä on vähänkään liikkumaan kykenevä kissa. Sisustusohjelmista ei siis ollut apua kissat huomioon ottavassa sisustuksessa. Lähinnä vaan ärsytti. Tässä muuten kuva tuosta kissan "upeasta" ikkuna-alustasta Tyylivarkaat-ohjelman sivuilta. Sai asunto myös lintutapetit, jonka kuosia on muuten mekin mietitty, mutta jotenkin tuntuu että ei ne kissat oikeasti niitä niin paljoa arvosta... Paitsi siis Aamos tietenkin, joka on maailman suurin lintufani ihan oikeasti.


Olen huomannut että jotkut asuntonsa ulkonäöstä välittävät ostavat vaan jonkun kiipeilypuun, ja piilottavat sen saunaan, takkahuoneeseen tai muuhun vähän käytössä olevaan huoneeseen. No valitettavasti meidän tila ei niin paljoa kumminkaan kasva, että meillä olisi ylimääräisiä huoneita kissojen tavaroille, ja tuokaan ratkaisu ei meillä ikinä toimisi. Meidän kissat tykkäävät olla aina samassa huoneessa kuin ihmisetkin, joten kiipeilyjutut kannattaa laittaa olkkariin ja makkariin, jossa kuitenkin eniten oleskellaan, jos haluaa että niitä käytetään.

Catmax tulee siis todennäköisesti olkkariin tässä uudessakin asunnossa. Pientä jännitystä aiheutti huonekorkeus, meillä on uudessa olkkarissa katto tasan 3,35 metriä, Catmaxin maksimi on 3,4. Mielestäni Catmax on oikeasti maailman paras kiipeilypuu, minkä muun puun saa viritettyä tuollaiseen korkeuteen. Olen usein katsellut "design" puita mm. moderncat.net sivustolta, mutta niissä kaikissa on sama ongelma: vievät paljon lattiatilaa ja eivät ylety kattoon asti. Sekä maksavat ihan sikana. Catmax on mielestäni tarpeeksi tyylikäs, pidän puun ja ja huovan yhdistelmästä, koska se näyttää luonnollisemmalta kuin pehmotekokankaat. Meillä kissat tykkäävät ja viihtyvät huovan ja puun päällä oikein hyvin, joten miksi ihmeessä kaikissa puissa on sitä tekokangasta? 

Catmaxissa on kivaa myös se että puun saa itse suunnitella värin ja tasojen puolesta, se on suomalainen keksintö ja mies joka näitä myy kotoaan on oikeasti tosi mukava ja auttavainen. Ihme että Catmaxia ei enempää myydä ulkomaille, en ole löytänyt mitään yhtä hyvää ratkaisua ulkomaisistakaan kaupoista. Meidän Catmax-kokoonpano maksoi muistaakseni 240 euroa, joka ei ole paha hinta suomalaisesta työstä, joka kestää koko kissan eliniän. (Meidän vanhatavara ja osto ja myynti liike rakkauden takia Catmax on silti kallein meidän huonekaluista, sänkyä lukuunottamatta. Jostain syystä tämä ei naurata muita kuin meitä, kun kerron vieraille että tossa se meidän kallein huonekalu seisoo, saan enemmän sääliviä katseita kuin naurua osakseni.)

Catmaxin lisäksi haluaisimme hyödyntää huonekorkeutta keksimällä jonkinlaisen kiipeilyseinän. Mitä tahansa viritystä ei huvittaisi tehdä, kun tarkoituksena on myös kunnioittaa asunnon rempassa ja sisustuksessa edes jonkin verran yli satavuotiaan hirsitalon henkeä. Tämä kiipeilyseinä on tosin vasta tulevaisuuden juttuja, ajateltiin panostaa ensin seinien laittoon ja listoihin, ennen kuin aletaan tätä asiaa hoitamaan... 

Sen verran ehdin googlailla, että muutaman nätin hyllyn löysin. Esim. tämän:


(lähde: http://www.apartmenttherapy.com/space-saving-for-pet-owners-cu-114009)

Tällainen cat cloud voisi olla myös kiva:

(Lähde: http://www.therefinedfeline.com/catcloudscatshelf.htm)

Näissä kahdessa on esteenä lähinnä se että nämä ovat Usasta ja se pieni juttu että niiden ostaminen veisi aika suuren osan meidän remontointibudjetista. Ne listat ja tapetitkin sekä ilmanvaihdon kuntoon saaminen on kuitenkin ihan kivoja ja tärkeitä juttuja myös. Todennäköisesti askartelemme itse jotakin tai maksamme tutulle puusepälle pienestä askarteluprojektista. Moderncat.net sivuilla on myös paljon kivoja lisäideoita hyllyille, mutta todella monet niistä näyttävät joko liian massiivisilta tai hallitsevilta omaan makuuni, tai sitten todella paljon itsetehdyiltä. Ihan pikkasen huolestuttaa myös että jos tällaisia laittaa sinne kolmeen metriin, niin kuinka paljon stressaan että kissoihin sattuu kun ne hilluvat korkeuksissa... Samaa pelkään jo toisaalta Catmaxin kanssa, ja mitään ei ole ikinä sattunut.

Jos välillä pidin tämän nykyisen asunnon kissaystävällistä sisustamista haasteena, saa nähdä millaista on tosiaan sisustaa sitä vanhan hirsitalon hellahuonetta... Yli 100-vuotias hirsitalo saa kuitenkin nyt sen verran mukautua moderniin elämään, että Catmaxia ja kiipeilyseinää on tulossa. Vaikka kauniista sisustuksista ja esineistä pidänkin, on mielestäni sisäkissan omistajan velvollisuus sisustaa myös kissa mielessä. En voi kuvitella millainen huuto täälläkin olisi, jos kissat eivät pääsisi kiipeilemään ja hillumaan korkeuksiin. Tai no itseasiassa voin, silloin kun ollaan vietetty kissojen kanssa aikaa paikoissa joissa kiipeilypuu on puuttunut, Aamos on katsellut kattoa kohti ja maukunut... Usein.

17 kommenttia:

 1. Minusta kaikkein täydellisin sisustuselementti on tuossa yhdessä kuvassa näkyvä kissahyllystö kissoineen. Paitsi että vielä täydellisempää olisi koko seinällinen hyllyjä ja kissoja. Siinä näyssä kissaihmisen sielu lepäisi :)

  VastaaPoista
 2. Kivat tapetit! Minä taidan täällä päätyä siihen tummista tummimpaan, eli Käpyyn.

  Toivottavasti keksitte jotain ekstra kivaa kissoille! :)

  VastaaPoista
 3. Nuo kissahyllyt on kivoja ja varmaan voisi tehdä itsekin tai teettää.

  Ihmettelen kyllä minäkin noita sisustusohjelmia, jos varta vasten otetaan ohjelmaan kissakoteja ja sitten toteutukset on noin mielikuvituksettomia!

  VastaaPoista
 4. http://www.kotomania.com/sujets/623-cats-house.html siinä venäläinen kissamania sivu. Tuolla on muutama sisustusidea ja yksi kuva minkä oletki jo laittanut. Ehkä saat inspiraatiota näistä!

  VastaaPoista
 5. http://www.kotomania.com/sujets/623-cats-house.html siis

  VastaaPoista
 6. Järkyttäviä pettymyksiä nuo kuvaamasi sisutusohjelmien ratkaisut kissakoteihin! Voihan tietysti olla, että sisustusgurut eivät ole olleet kissaihmisiä ts. tajunneet "kuutioiden" merkitystä kissalle, mutta olis kai kissanomistajat voineet jotain kissoja huomioivampia ratkaisuja edes toivoa? Yhhyh.

  Nuo kaarevat kissahyllyt näyttää kyllä niin auvoisilta löllöttelypaikoilta kisseille :) Oli mielenkiintoista lukea teidän kissasisustussuunnitelmista, varmaan jatkossa joskus saamme nähdä blogissa toteutuksenkin? Voimia remontointiin!

  VastaaPoista
 7. mama: Tuollainen kolmen kissan hyllykkö meidänkin varmaan täytyy tehdä, pääsevät kaikki hengailemaan :)

  Naukulan Mamma: Käpy on kiva, itseäkin vähän houkuttaisi jokin puumainen kuvio meille eteiseen tapetiksi, mutta sitä ei olla vielä varmasti mietitty.

  Heidi: Me taidetaan kallistua teettämiseen, ihan vaan hinnan takia. Tulee halvemmaksi kuin ulkomailta tilailu. Mua oikein alkoi ärsyttää nuo kissakodit kun niitä ohjelmia katsoo esittelyvaiheessa että jes kissakoti, ja sitten seurasi pettymys :D

  A ja O: Kiitos linkistä, tuo kuva jossa kaksi pentua painelevat puuhyllyjä menemään, sai kyllä pohtimaan tuollaistakin vaihtoehtoa...

  ella: Niin, tietenkin kotien omistajien vastuulla on myös kertoa omista ja lemmikin tarpeista, itse jos olisin mennyt tollaiseen ohjelmaan kotini tunkemaan (mitä en kyllä tekisi, paitsi ehkä jos saisin unelmieni kiipeilyseinän...) ja saanut tosiaan keittiön joka on avohyllyjä täynnä, ei olisi paljon naurattanut. Tän kolmikon kanssa tuosta avohyllystä tulisi kissahylly :D

  Varmasti tulee kissamaista sisustusta blogiin, mutta saattaapi mennä tosiaan vähän aikaa että edes osa paikasta on sen näköistä, että sitä kehtaa nettiin tunkea. Ja kissahyllyssä menee varmaan myös aikaa, mutta juuri nuo kaarevat hyllyt tuntuvat kyllä sellaisilta että kissat niissä varmasti viihtyisivät...

  VastaaPoista
 8. Täälläkin on mietitty miten kissojen tarpeet ja ihmisten toiveet yhdistetään uudessa asunnossa, jossa toinen ihminen ei pidä isoa kiipeilypuuta yhtä esittelykelpoisena.

  Meillä on nyt sitten ratkaistu ongelma niin, että mun makkari on kissojenkin huone (isommat kiipeilypuut, 2 hiekkalaatikkoa) ja tupakeittiössä on kissoille tynnyri ja tasollinen raapimistolppa ja vessassa vielä kolmas hiekkis.

  Tosin ei tuonne tupakeittiöön edes isoa puuta oikein mahtuisi lopullisessa muodossaan (6-hengen pöytäryhmä, sohva ja tv-taso).

  Catmax on täälläkin harkinnassa seuraavaksi puuksi, kun Cebusta aika jättää toivottavasti vasta parin vuoden päästä aikaisintaan.

  VastaaPoista
 9. Onnea uuden kodin remontointiin. Puutalot ovat ihan parhaita! Ja nuo tapetit...aah.
  Catmax on meillä vieläkin hankkimatta, ihan nolottaa. Tällä hetkellä meillä ei ole sisällä mitään kiipeilypuuta (vanha meni parvekkeelle), ja Törö hyppii keittiön kaappien päällä ja ihan joka paikassa. Eipä voi olla mitään särkyviä pikkuesineitä avohyllyissä :D

  VastaaPoista
 10. Aika ihmeellistä touhua sisustusohjelmissa. Voin kuvitella, että niissä myös ohitetaan se fakta, että kissan täytyy syödä jossain rauhallisessa paikassa.

  Mindy on 1990-luvun alussa ostetun Catmaxin käyttäjä jo kolmannessa polvessa. Mitään ei ole tarvinnut uusia ja hyvin kestää. Puun pystytysmekanismikin on nerokas, kun ei tarvitse ruuvailla mitään. Mindy ei kyllä käytä puuta juuri muuhun kuin sinne viedyn narun hakemiseen - mutta se vasta hauskaa onkin.

  VastaaPoista
 11. KCC: Catmaxia ei voi kyllä kuin suositella, vähän erilainen kuin noi peruspuut jotka näyttävät tosi nopeasti huonokuntoisilta.

  S: Silloin kun meillä oli vain Aamos ja ei mitään puuta, niin järjestelimme huonekalut niin että Aamos pääsi eteisen naulakkoon ja siitä sellaiseen pieneen kolokaappiin korkealla. Tästä järjestelystä luovuttiin kun puu vihdoin saapui, sillä vieraat alkoivat valittaa että meille jätetyt takit on aina niin karvassa :D Ja ei meilläkään ole mitään särkyvää muuta kuin lasin takana tai piilossa :S


  Mindy: No hyvä tietää että Catmax kestää monen kissan käytössä, meillä on ollut vasta yhdellä sakilla :) Tuo kiinnitysmekanismi on melkein parasta, muistan kun väsyneenä yksin koko puun kasasin, ja noin puolessa tunnissa, vaikka yleensä inhoan kokoamis ja asennusjuttuja...

  VastaaPoista
 12. Minä oikeastaan monta kertaa ihmettelenkin, että miksi ottaa kissaa laisinkaan jollei voi ottaa huomioon sitä, että kissa voikin olla sellainen joka ei esimerkiksi jätä tavaroita rauhaan. Onhan toki rauhallisiakin kissoja, jotka eivät koskaan riko mitään, mutta varmaan suurimmalta osalta kissoista täytyy kuitenkin tavarat suojata. Entinen kissani Fabrizio antoi kaiken tavaran olla, kynttilät, johdot ym. saivat olla ihan rauhassa. Nykyään meillä on ihan kaikki johdot paksun putken sisällä (=ei aina mitenkään nättiä), tasot paljaina ja esimerkiksi käsityöihmisenä voin hyvin harvoin jättää itse tekemiäni asioita esille, sillä kissat syövät sekä villaa että huopaa. Siitäkään huolimatta en voisi kuvitellakaan luopuvani kissoista noista syistä, saatika sitten jättäväni ne huomiotta...

  Meillä kissaväki kiipeilee kolmessa erilaisessa puussa ja esimerkiksi keittiön kaappien päällä. Jouduimme verkottamaan muutaman raon minkkiverkolla siellä kaappien päällä, mutta minkäs teet :D Kaikki muu on sallittua kiipeilytilaa paitsi eteisen kaappien päällinen (=karkausvaara ja villaiset vaatteet eteisessä) ja keittiön vitriinin päällinen, ja sen olen ahtanut niin täyteen että sinne harvoin edes yritetään.

  Nyt olen miettinyt puun värkkäämistä itse, luulen että jossain vaiheessa sellainen meille tuleekin. Mielessä on käynyt kaikenmoista aina sorvatuista osista lähtien, mutta tilakin asettaa tietynlaisia haasteita :D

  VastaaPoista
 13. elina: Juu, ei meilläkään ole niitä rauhallisia kissoja viime aikoina näkynyt :D Olen mieluummin siirtänyt särkyvät jutut kissojen ulottumattomiin, kuin stressannut hyppääkö ne kaapin päälle ne pudottelemaan. Helpompi elää niin, rennompaa kaikille :)

  VastaaPoista
 14. bauhausista pala jalopuulevyä. Sitten leikkelette sen palasiksi ja kiinnitätte tuilla seinään ;)

  VastaaPoista
 15. Ollaan sielläpäin hengattu, pitää käydä siis suunnittelemassa ens tarvikkeidenhakureissulla lisää :D

  VastaaPoista
 16. Ihailen sitä että edelleen otatte huomioon kissojen viihtyvyyttä kaikin tavoin :).Harva kun tulee ajatelleeksi että voisi huomioda sekä kissat että koiratkin kun valitsee asuntoa,taloa sekä sisustaa ne.Olen valinnu mun asunnot aina Lissumuorin hyvinvointia mielessä ekana kun on sisäkissa ja vanhus.
  Lissu ei ole oikein koskaan viihtynyt korkeuksissa saati ollu kaipuuta yrittää kiivetä tosi korkealla vaan hän viihtyy enemmän lattiatasolla koiria puskemassa&niiden pedeillä loikoilemassa.Joten olen laittanu useita nukkumispaikkoja siksi suunnilleen vähän yli polven korkeudelle,ekat kiipeilypuut olivat raapimistolppa ja semmosia halpispuita matalia.Myöhemmin hommasin ton kalliimman ja tukevamman sekä noin 155cm korkean Charlie-kiipeilypuun missä on korkein nukkumistaso,siinä mummo viihtyy välillä nukkuen ja asetettu keittiönpöydän viereen että voi hyppiä alatasolta pöydälle syömään ja sieltä sinne nukkumiskaukaloon joka korkein paikka.Ikkunan viereen että näkee sisäpihan oravat ja linnut sekä lasten puuhailut päivittäin.Se on riittänyt varsin hyvin tälle ladylle :).
  Välillä nostan Lissun hattuhyllyä tutkimaan taikka kirjahyllyn päälle loikoileman hetken ihan huvin vuoksi.Kun sinne ja pois ei mummo pääse ilman mun apua.Kaappeihin pääsee päivittäin tutkimaan.Partsille pääsee taas päivittäin kunhan kevät alkaa lämmetä kunnolla,muori ei tykkää enää kylmästä.
  Rapsuja sun ihanalle kolmikolle!
  T.Nina ja Lissumuori

  VastaaPoista
 17. Kiitos rapsuista! Niitä täällä kyllä arvostetaan :D

  VastaaPoista