lauantai 29. syyskuuta 2012

Raksuvaihdos

Viime vuosi meillä on syöty raksuna Orijenia, joka omasta mielestäni oli meidän porukalle sopivin ja terveellisin raksuvaihtoehto. Nyt vuoden syömisen jälkeen oli kuitenkin pakko luovuttaa ja vaihtaa raksumerkkiä. Itse olen aika ruokanatsi sen suhteen että jos kissat yrittävät nirsoilla, tuputan samaa ruokaa vaan menemään, ja muutamaa poikkeusta lukuunottamatta (tietyt pateet on yäk ikuisesti), ruokaa kun ruokaa lopulta syödään. Jos kissa ei ole kasvava pentu tai sairauden takia nirso, tuputusmeininki on minusta ihan hyvästä, kissat kun ovat niin taipuvaisia nirsoiluun. En olisi ikinä saanut meidän kissoja syömään esim. raakaa lihaa, jos olisin aina antanut nirsoilijoille periksi.

Joka tapauksessa, alun jälkeen myös Orijen meni, mutta vain kun oikeasti oli hirmuinen nälkä. Meillä kissat tosiaan syövät pääasiassa raakaa lihaa, mutta kuivis on hyvä palkkionami. Orijenia ei lopulta yritetty saada pois edes aktivointileluista, ja todellakaan ei moisen moskan eteen mitään temppuja tehty, joten ihmiset luovuttivat eli ostivat parempaa ruokaa. Ja kun yksi Applaws-paketti saapui koplan keittiöön ja jätettiin hetkeksi vartioimatta, näin siinä sitten kävi:

Neulanterävät hampaat ja hajuaisti...

Kun noita sisällysluettoloita tarkastelee, on Applawskin ihan ok ja kun kuivis on vain osa ruokavaliota, ei sen syöttäminen kissojen terveyttä pitäisi pilata. Viimeiset Orijenit olen sekoittanut pienempien Royal Caninin kuivispussien kanssa sekaisin yhdeksi raksusekoitukseksi ja kissat vetelevät ne mielellään. Muutenkin olen ihmetellyt viime aikoina mitä ihmeen kissakokaiinia noihin Royal Caninin raksuihin laitetaan, niiden kanssa kissat eivät nimittäin ikinä ole meillä nirsoilleet. Toisen lemmikkiruokajätin eli Hillsin raksut ovat taas olleet meidän kissojen mielestä vielä pahemman makuista kuin Orijenin kama.

Eli vaikka aina ei kissat saa sitä ruokaa mitä ne halajaa, välillä sentään saavat pitää oman päänsä. Sillä kuten Aadakin demonstroi, hyvä ruoka, parempi mieli:


12 kommenttia:

 1. Ootteko kokeilleet milloinkaan Power of Naturea? Se on meidän ykkösvalinta :)

  Ennen syötiin Applawsia, mutta siinä oleva peruna on nykyisin allergikon takia pannassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän on pitänyt mutta tuo vähän kalliimpi hinta ja se ettei voi tilata zooplussalta samaan syssyyn muun roinan kanssa on toistaiseksi estänyt... Katsoin noita sisällyksiä, ja meille sopisi kyllä yksi maku ainakin ainesosien perusteella, muissa oli liikaa riisiä Aadalle.

   Poista
 2. Meillä on kitten mallia Applawsia ja Royal Caninia. Noita sekoitan keskenään kun Applawsi ei meillä taas oikein maistu, viimeisenä ne aina kuppiin jäävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä että sekoituksena menee, royal canin saa meilläkin monet muut alas :D

   Poista
 3. Meillä on Orijen käytössä ja sitä syödään hyvällä ruokahalulla :) En anna edes joka päivä raksuja vain pari kertaa viikossa :) Hyvä jos löytyi kissoille mieluisampi vaihtoehto kuitenkin!

  VastaaPoista
 4. Ehkä mekin kokeillaan parin vuoden päästä uudelleen, jos maku olisi muuttunut :P

  VastaaPoista
 5. Taas minun pitää osoittaa tietämättömyyteni erinäisten asioiden suhteen kysymällä, että onko "tavan" kauppojen kuten esim. Prisman raksuissa (Whiskas)jotain "vikaa"; niitä meillä on aina syöty? Saara, sinä kyllä opastit minut jossakin vaiheessa niin hyvin eri kissanhiekkojen saloihin, että sen koommin ei ole Prisman hiekkoja käytetty. Jos viitsisit valistaa tässäkin raksuasiassa... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että hiekkavinkeistä oli hyötyä :)

   Meillä yritetään valita raksuja joissa on mahdollisimman paljon lihaa ja vähän kaikkea turhaa kuten vehnää, maissia, riisiä, joita kissa ei lihansyöjänä tarvitse. Marketista ei tuollaisia raksuja oikein taida löytyä, eikä kaikki eläinkauppojen raksutkaan tuota tavoitetta täytä. Jos kissat syö muutakin kuin raksuja, niin että muualtakin tulee tärkeitä juttuja, ei se nyt niin tarkkaa ole, mutta mielestäni ei ole vaan järkeä laittaa rahaa kissanruokaan, joka on täynnä muuta kuin lihaa. Kissa vetelee sitten sitä enemmän, kun lihaa kuitenkin elimistö tarttee. Koska ainesosalistassa aineet tulevat siinä järjestyksessä mitä on eniten, itse olen yksinkertaisesti valinnut aina sellaista safkaa, jossa liha on ensimmäisenä, eikä loppulista ole tyyliin maissi, riisi, peruna ja jokainen muu mahdollinen kasvisperäinen tuote. Jonkun verranhan kuiviksessa on aina jotain kasvisperäistä, mutta pääasia että olisi vähemmän kuin sitä lihaa...

   Moni kai välttää kuivaruokaa kokonaan, koska ovat huolissaan sen vähäisestä nestemäärästä. Kissat kun ei hirveästi juo, niin kuivaruoan syöttäminen voi kuivattaa, kun ei saa ruoasta nestettä toisin kuin märkäruokaa syödessä, ja sitä kautta aiheuttaa virtsatievaivoja erityisesti leikatuille kolleille. Ruokana kuivis on kuitenkin niin kätevää, että me on sitä vähäsen kissojen ruokavaliossa pidetty.

   Toivottavasti ei hirveää stressiä tule nyt että mitä kissalle syöttää :D Mun mielestä kannattaa vähän kuitenkin niitä ainesosalistoja kurkkia ja vertailla, koska itsekin Aadan allergioiden takia niitä lukiessa tajusi miten suuret erot ruokien laadussa on. Markettien märkäruoissahan taas on aina liha ekana ja niitä meillä on silloin tällöin syöty, joten jos jotain välttää niin just noita markettikuiviksia.

   Ihan eka kissani söi whiskasia ja eli noin 16-vuotiaaksi, kaverin whiskasin kuiviksella herkutteleva kissa on virtsatietulehduskierteessä, joten kai nää vähän tuuristakin on kiinni. Nykyään ei tulisi senkään takia marketista ruokaa ostettua, kun kolmen kissan safkan raahaaminen omien ostosten lisäksi menisi niin vaikeaksi kun on tottunut tilaaman ruoat kotiovelle ;)

   Poista
  2. Kiitos vastauksestasi! Meillä kissat saavat raksuja vain kaksi kertaa viikossa ja muu ruoka koostuu marketin märkäruoista eli esim. tuo Whiskas ja Latz. Niin ja Onnille tietysti kinkkua (ja vähän muillekin)! Taidanpa minäkin jatkossa kuitenkin ottaa harkintaan tuon kotiovelle tilaamisen...:)

   Poista
 6. Tutun näköisesti käsitelty kuivaruokasäkki :D

  Meillä syödään nykyisin kuivaruokana Acanaa, sillä Applaws-säkin aikana Unnan turkin ja ihon kunto heikkenivät merkittävästi. Syyhän saattoi olla muukin, mutta merkin vaihdon jälkeen ongelma katosi. Omatunto soimaa, mutta Acanasta parempiin eväisiin minulla ei ole varaa. Uskottelen itselleni, että sekin on riittävän hyvää. Keskustelupalstojen viidakon sanontahan kuuluu, ettei pidä ottaa kissaa, jos ei ole varaa hoitaa oikein... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen merkki siitä että orijen ei maistu ollenkaan oli se kun ruokapussit jätettiin rauhaan :D Nyt on taas tilanne normalisoitunut ja ruokapussit on pakko piilottaa näiltä käsittelijöiltä...

   Kyllä mekin ruoan valinnassa rahaa katsotaan, mielestäni ihan järkevää, ei meillä ihmisillekään mitä tahansa kallista ostella :P Kunhan ei hinta ole ainoa valintaperusta. Tosin kun on kolme kattia ja ostaa aina ne suurimmat ekstrajättisäästösäkit, kilohinta eri merkkien välillä on aika pieni. Kolme kissaa siis säästää ;) Meillä on Acana kokeilematta, sitäkin voitaisiin joskus testata, mutta niin kauan kuin Applaws toimii meidän kissoilla käytän varmaan sitä, vähän kumminkin suurempi proteiiniprosentti. Tosin jos Applaws alkaisi oireita aiheuttaa, voisin Acanankin testata.

   Poista
 7. Acana ja Power of Nature meillä käytössä, silloin tällöin Royal Caninia, mutta sitä yleensä ahmitaan niin paljon, että oksennetaan ;D

  VastaaPoista