lauantai 24. maaliskuuta 2012

Väliaikatiedote

Heippa kaikki! Me asutaan nykyään tällaisilla kulmilla:


Sisällä näyttää VIELÄKIN valitettavasti tältä:


Pieni pintaremontti lähti lapasesta, viikon mantra tasoittaessa ja maalaillessa on ollut "hyvä tästä vielä tulee". Uskon siihen kun sininen seinä lähtee. Ja kolmen kopla muuten RAKASTAA tuota vanhaa hirsiseinää...

Netti ei vielä toimi noin viikkoon, joten saadaan kissablogivieroitusoireita! Vähän on päästy onneksi kurkkailemaan. Mutta ei paljoa, koska naapurin suojaamaton netti on niin hidas. Ei mennä silti valittamaan siitä, köh, köh. Palaamme taas kun nettiasiat ovat kunnossa, seinät kuosissa ja kamerat sun muut löytyneet tavaravuorista. Sitä odotellessa lähetämme Aamoksen virtuaalihalin kaikille, jotka ovat antaneet meille viime viikkoina blogitunnustuksia (sekä muillekin jotka haluavat Aamoksen karvahalin, valkoista karvaa takuulla vaatteissa sen jälkeen):


Heippa taas, palaamme kohta, ehkä viikon tai kahden kuluttua. (Tai aikaisemmin, jos naapuruston netti suo.)

sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Kaaoksessa kukoistavat

Meillä on asunnossa tällä hetkellä lähinnä kasoja. Sekä uudessa että vanhassa asunnossa. Ihmisiä tämä ihan vähän stressaa, aina kun liikkuu niin tulee lähinnä hypeltyä kasojen yli (tai lyötyä niihin varpaat). Kissat onneksi tykkäävät, ei ole ikinä ollut näin paljon hauskoja nukkumapaikkoja ja vain luovuus on rajana:


Vähän tuli kyllä ihmeteltyä, kun tämän näyn kohtasi eteisessä. Hiekkapinon päällä reppu ja repun päällä Nanna, mutta miten Nannan peppu tossa pysyy ja miten koko kasa ei kaadu? No, kissat nyt pysyy tietenkin missä vaan...

perjantai 16. maaliskuuta 2012

Koplan hiekkavertailu

Mama kysyi aikaisemman postauksen kommenteissa markettihiekoista ja eläinkaupanhiekoista. Tajusin kun aloin käydä mielessäni läpi eri hiekkoja, että meillä on kokeiltu aivan älytön määrä eri merkkejä... Miksen siis listaisi niitä, jos joku sattuu etsimään uutta hiekkaa. Meillä on toisaalta aika hyvä kokeiluraatikin. Ihmisellä on superherkkä nenä tiettyjen hajujen suhteen, Aada on vessastaan tarkka neito, Aamos pissaa epämääräisen muotoisia jättipaakkuja, jotka vain harva hiekka saa muodostumaan koviksi paakuiksi, ja leikkaamattomana neitona Nannan pissa haisee tavallista voimaakkaammalle. En tehnyt maailman tarkointa hintavertailua, hinnat ovat joko zooplussan nettikaupasta tai mustin ja mirrin paljousalennuksella ostetuista hiekoista. Varmaan jokaista merkkiä saa ihan kohtuu hintaan kun tarpeeksi tarjouksia kyttää, tarkoituksena oli lähinnä näyttää että harvoin hinnat paljoa toisestaan poikkeavat. Nää on sit vaan ihan meidän omia kokemuksia, että jos jonkun lempihiekka haukutaan maanrakoon, niin se on vaan meidän kissojen ja ihmisten mielipide.

Meillä testatuissa hiekoissa on mikrohiekka yliedustettuna, koska haluan käyttää kissoille mieluisinta alustaa vessassa, ja hajusteeton mikrohiekka on kissan luontainen ja sille lajityypillinen vessa. Eli hiekkaa siis kannamme selkä vääränä, vaikka jos ihmiset päättäisivät ihan yksinään, vaihtaisimme heti ihanan männyntuoksuiseen ja vähän pölyävään isokokoiseen pellettiin. Tiedän kuitenkin että Aada on pissannut sänkyyn aikaisemmissa kodeissa, joissa käytössä oli puupohjainen ökö, joten ei tulisi mielenkään riskeerata Aadan terveyttä tai meidän sänkyä siirtymällä puupohjaiseen hiekkaan. Hajusteetonta käytän siksi että olen huomannut että väärä tai liian voimakas hajukin voi saada kissan välttämään vessaansa, ja vessatarkka Aada menisi taas sinne sänkyyn pissille. Hajusteetonta hiekkaa meillä on tosin ihmistenkin takia, yksi lähipiiristäni on keinotekoisille hajusteilla allerginen ja voin kuvitella millaisen reaktion kyseinen ihminen saisi vierailulla, kun vaikka laventelihiekka pölyäisi joka huoneessa.

Muistan ajan kun käytettiin 90-luvun alun markettihiekkaa, ja nykyaikainen mikrohiekka on kyllä siihen verrattuna todella vaivatonta. Meillä vessat siivotaan 2-3 kertaa päivässä, suoraan kissahiekkaroskikseen, vie sen 3 minuuttia päivästä aina kerrallaan, joten en todellakaan ymmärrä sitä että jotkut valittavat kissanvessan puhdistuksesta. Vaikka lähes kaikki hiekat ovat hyviä siihen 90-luvun hiekkaan verrattuna, jotenkin sitä aina etsii parempaa, tässä nämä meillä testatut:

Compact Care Odourless, kilohinta n. 0,89

Hyvä paakku ja maltillisesti pölisevä. Vaikea sanoa pitkäaikaiskyvyistä kun on niin vähän aikaa vielä käytetty, mutta ainakin lupaavalta vaikuttaa. Ostetaan varmaan uudestaan. Hajustamaton versio tuoksuu kerrankin vain ja ainoastaan hiekalle. Todellakin rahansa väärti, jos tällä hinnalla saa toistekin mustin ja mirrin valikoimista.

Ever Clean, kilohinta n. 1,79

Oli ennen mielestäni paras hiekka. Kovimmat pissapaakut ikinä, pitää todella hyvin hajun. Merkin hajustetut versiot ovat todella voimakkaasti hajustettuja ja lopetimme ever cleanin käyttämisen kun sama haju tunki hajusteettomaan versioon ja laatu alkoi olla sen verran epätasaista, että välillä hiekka pölisi enemmän. Jos tuo pölyäminen ja voimakas haju laatuongelmat katoaisivat, harkitsisin tätä hiekkaa uudestaan, mutta suoraan sanottuna olen ihan sen verran rahasta tarkka, että tuntuu pahalta maksaa näin paljon tavarasta johon kissat kakkaavat... Ever clean maksaa kuitenkin usein enemmän kuin tuon 1,79 kilo, joka on tarjoushinta mustista ja mirristä.

Extreme Classic, kilohinta n. 0,95

Pitkäaikaisin suosikkimme, välillä tämänkin merkin hajusteeton haisee miedosti vauvantalkille, mutta ei niin paljon kuin ever clean. Hyvä perushiekka ja saa halvalla kun ostaa paljousalennuksella esim. sieltä mustista ja mirristä.

Golden Grey Odour, kilohinta n. 1,14

Faunatar-ketju myy tätä hiekkaa usein tuotakin hintaa halvemmalla, eli on myös näitä "perus"mikrohiekkoja, jotka ovat usein kohtuu halpoja, jos ostaa kun tarjouksia sattuu olemaan. Silloin tällöin tarjouksessa myös zooplussalla. En osta uudestaan, koska paakut eivät olleet yhtä kestäviä kuin extreme classicissa ja pölysi paljon enemmän.

Golden Grey Master, kilohinta n. 1,07

Edellisen merkin hajustettu "parempi" versio. Olisi muuten hyvä, mutta on hajustettu.

World's Best Cat Litter, kilohinta n. 3,07

Maissihiekka, joka pölisee aivan älyttömästi ja aiheutti maissiallergiselle kissallemme hengitysoireita. Hinta kova ja monet kissat kuulemma vierastavat tätä, koska haju on niin voimakas ja kaukana hiekan hajusta.

Primacat paakkuuntuva mikrohiekka, kilohinta n. 1,35 nettikaupasta, tarjouksina esim. halpahallista halvemmalla

Paras kokeilemani markettihiekka, tätä ollaan ostettu joskus mökillä kun ei ollut eläinkauppoja lähellä. Joskus halpahallissa ja vastaavissa tarjouksessa, mutta harvoin yhtä halvalla kuin monet eläinkauppojen paljoustarjoushiekat. Väittävät että on "luonnollisesti" hajustettu, mitä sitten tarkoittaakaan. Hinnan, epäkäytännöllisen paketin ja "luonnollisen" hajusteen takia käytämme tätä lähinnä mökkihiekkana, jos eläinkaupan kama loppuu.


Purr & Simple, kilohinta n. 2,5

Pähkinäpohjainen hiekka. Tästä on sekä pelletti- että paakkuntuva versio, en ole itse kokeillut, mutta olen hoitanut kissaa, joka käytti paakkuuntuvaa. Vaikutti pölyävyydeltään paremmalta kuin puu- ja maissipohjaiset, sekä tämä paakkuntuva pähkinähiekka on rakenteeltaan lähempänä oikeaa hiekkaa kuin pelletit tai ökö. Haju on myös lähempänä hiekan hajua, mutta en varmaan ikinä uskaltaisi riskeerata sitä että kissa vierastaa tätä. Lisäksi pähkinät allergisoivat tietenkin todella herkästi, joten vähän epäilyttää sen valitseminen kissan (ja ihmisen) jatkuvasti käyttämäksi materiaaliksi. Hintakin on tietysti aika kova.


Lisäksi olemme kokeilleet sekalaisia hiekkoja, mm.
Biokat's: pölysi, suurin osa merkin hiekoista voimakkaasti hajustettuja. 
Ökö paakkuntuva minipelletti: pölysi niin maan perkeleesti, vaikka pölyäminen hienojakoisessa puuhiekassa ei näkynyt niin selvästi kuin hiekassa. Astmaatikko kaverini kieltäytyi käymästä meillä niin kauan kuin käytämme tätä hiekkaa. Koska on puupohjainen, saattaa aiheuttaa joillakin kissoilla ongelmia.
 Cassius, rainbow, pirkka sekä moni muu markettihiekka: Kissat ovat näitä meillä aina mukisematta käyttäneet, mutta kaikki alkavat haista todella nopeasti, paakut eivät yhtä pieniä tai ehjiä kuin parhaissa mikrohiekoissa. Toimivat varmaan talouksissa, joissa on vähän kissoja tai ulkokissoja jotka asioivat paljon ulkona, ei todellakaan toimi meidän pienessä kolmen kissan taloudessa, jollei halua koko ajan vaihtaa hiekkaa. Kolmella kissalla markettihiekat olisivat myös työläämpiä ja kalliimpia, koska koko hiekka pitää vaihtaa niin usein. Itse vaihdan mikrohiekan kokonaan vain noin kolme, neljä kertaa vuodessa, koska mikrohiekasta saa paakut niin näppärästi noukittua.

Kun lukee juttuja kissoista, jotka pissaavat milloin sänkyyn ja milloin minnekin, olen kiitollinen siitä että meidän konkkaronkka käyttää aina vain hiekkaa. Kertaakaan ei ole sänkyyn tai sohvalle pissattu ja se on tietenkin tavoite jatkossakin. Turhia hiekkakokeiluja vältetään senkin takia ettei mene liian eksoottiseksi ja kissat päätä välttää vessaa, mutta jos tästä puuttui jonkin käyttämä aivan huippuhiekka, kertokaa ihmeessä. Tai jos haukuin turhaan jonkin lempihiekan, voi tottakai puolustaa omaa suosikkiaan :)

keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Tomera Aada

Nanna ja Aamos ovat siitä överisylikissoja, että yleensä jos ne vaan nostaa syliin, ne jäävät siihen purisemaan. Aada viettää myös aikaa sylissä, mutta vain silloin kun huvittaa ja sinne syliin on tultu itse. Toisaalta jos Aadasta tuntuu että nyt on jääty liian vähälle huomiolle, sinne syliin tullaan ja tungetaan, oli tilanne mikä tahansa. Tässä kuvassa ihminen pakkasi kirjoja, lehtiä sekä papereita ja Aada päätti että nyt on Aada-aika ja tuli lattialla pyörivän ihmisen syliin:

Vähemmän pakkausta ja enemmän rapsutuksia nyt!

Kuvassa taka-alalla on Aamos, tottakai lempikorissaan, esitelty myös aikaisemmin. Nyt Aamos sai ihka oman korinsa. Yllättävän hyvin kori kestää raapimista, mutta veikkaisin että vuodessa alkaa aika pahasti nuo reunat rakoilla. Toivottavasti kori pysyy ikean valikoimissa...

tiistai 13. maaliskuuta 2012

Tapettituomaristo hyväksyi

Olemme tällä hetkellä virallisesti kahden asunnon loukussa, tosin ihan tarkoituksella ja vain kuun loppuun. Tämä oli ehkä nerokkain keksintö ikinä, huomattavasti helpompi hioa lattioita ja maalailla, kun ei tarvitse pohtia mitä sirkkeliä tai muuta tappavaa ja terävää tai myrkyllisen tappavaa kohti joku kissoista on salaa seilaamassa... Kissat ovat antaneet oman panoksensa remonttiin. Tai no Aamos on lähinnä koisinut:

Annan panokseni olemalla söpöä silmänruokaa väsyneelle ihmiselle.

Mutta tyttöporukka auttoi suuresti kun pohdittiin vielä viimeisiä tapettivalintoja. Värikin muuttui vihreästä kiurusta keltaiseksi.

Hyväksymme! T: Tapettituomaristo telkun päältä

Pari kertaa noita tapetteja tuijotellessa on kyllä juolahtanut mieleen, että kannattaako kissatalouteen, jossa on vielä itämainen paperirakastaja, hommata perinteisiä paperitapetteja. Elättelen sellaista toivoa että tämä toimii, koska meidän kissat ovat aina raapineet mattoja ja yksittäisiä raapimisjuttuja, eivät seiniä. Sekä veikkaisin että nyt kun seinillä ja lattioilla ovat nämä mallipalat pyörineet, on Nanna saanut tarpeekseen perinteisen, mutta onneksi myrkyttömän, paperitapetin mausta.

Ai pala puuttuu tosta toisesta mallitapetista? It wasn't me!

Nämä mallipaprut ovat kyllä olleet hyvin ahkerasti testitiimimme käsittelyssä, erityisesti Nannan, ja ovat yllättävän kestäviä. Siis kunnes haukataan, kynnet ovat kestäneet ihan hyvin, haukkua ei tietenkään kestä jos kulmasta revitään... En voinut edes arvata miten paljon paperipala seinässä voi kissoja kiinnostaa. Kun ne lähtivät toiseen paikkaan, Nanna tassutti vielä jääneitä paperin ja teipin palasia. Tässä Nanna näyttää miten tapetin pala tapetaan:

Väijytys

Tassutus

Loikka

Viimeinen hyökkäys

Ja tapetti on maassa, kuollut, revitty seinästä sekä kaput!

Ja loppuun ihmiset antavat vielä vinkin miten saa tehtyä muuttamisesta vielä hauskempaa: osta satkulla kissanhiekkaa, kun muuttaessa on aina niin vähän kantamista muutenkin. Meillä on siis ollut tapana ostaa niitä mustin ja mirrin satkulla seitsemän säkkiä extreme classic tarjouksia, koska silloin yhden säkin hinnaksi tulee vain 14 ja rapiat, mikä on usein halvempaa kuin zooplussalla tai muissa nettikaupoissa. Tarkoituksena oli käyttää hiekat loppuun vanhassa kämpässä ja ostaa uuteen sitten uusi satkun satsi, mutta tottakai hiekka loppui kuukausi ennen muuttamista ja oli pakko ostaa sitä hiekkaa sitten kuiteskin. Tulipa vähän taas muskeleita treenattua tällä kasalla (kun on tämä muutto ja remontointi ollut muuten sellaista rentoa istumista):


Ja tarkkasilmäisimmät varmaan huomaavat ettei edes saatu sitä saakelin extremeä, kun se oli loppu. Ostettiin sitten satkun tarjous compact care'iä, joka on vähän halvempaa eli sitä sai satkulla vielä enemmän. Jes, lisää kannettavaa! Pitkästä hajun ehkäisemisestä ei vielä oikein voi sanoa, mutta toistaiseksi vaikuttaa aika samalta kuin classic, vaikka halvempaa olikin. Vähän hienojakoisempaa ehkä, mutta pölyäminen ei ainakaan silloin haittaa kun vessa on paikassa, jossa ilmanvaihto toimii. Paakut kans kivat, ja on oikeasti hajusteeton. Saatetaan siis ostaa toistekin. Eli joskus kuukausien päästä, tällä satkun satsilla pärjää aika hyvin aika kauan. 

Itselleni tuo hiekan hajusteettomuus on tärkeä juttu, kun hengitysherkkänä hajustetut käy nenään, ja haluan että kissoilla on mahdollisimman lajityypillinen ja kiva vessapaikka. Ja hienoon tavalliseen hajusteettomaan hiekkaanhan kissa luonnostaan pissaisi, jos luonnossa villinä aavikolla (tai puistossa lähellä lasten hiekkalaatikkoa) olisi. Olen viime aikoina kiinnittänyt huomiota siihen että extremen hajusteeton joskus haisee ihan hippasen hajusteelle, ja sama ongelma pahempana oli ainakin jossain vaiheessa meidän aikaisemmassa suosikissa, eli ever clean hiekassa. Tiedä sitten johtuuko ongelma siitä että hiekat tehdään jotenkin samoilla linjoilla kun hajustetut, mutta jos extreme tulevaisuudessakin haisee vienosti muulta kuin hiekalta, siirrymme ehkä kokonaan tähän compact care -hiekkaan. Onhan se halvempaakin kilohinnaltaan.

Tulipa pitkä juttu akselilla tapetista kissanhiekkaan, syytän remonttiväsymystä. Jos seuraavassa postauksessa mainitsen vielä tapetit, on tulossa todennäköisesti raportti siitä miten paljon Nanna tykkää syödä tapettia seinästä :D